Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gods stem in het oerwoud van studiekeuzes

31 januari 2016 · Leestijd 3 min

Misschien ben je net gestopt met je opleiding, misschien doe je dit jaar examen of misschien heb je het niet naar je zin en wil je switchen van richting. Anyway, je staat voor de grote vraag: welke studie ga ik doen?? En hoe betrek ik God daarbij? BEAM redacteur Jacqueline is ervaringsdeskundige en probeert je een handje te helpen.

Keuzes maken doet iedereen elke dag. Dat begint al bij het ontbijt: hagelslag of kaas op je brood. Of toch yoghurt. Maar de keuze van je ontbijt is niet zo ingrijpend als je studiekeuze, waar je al snel vier jaar aan vast zit.  Misschien droom je al je hele leven van een baan als verpleegkundige, weet je zeker dat je automonteur wilt worden of het theater in wilt. In dat geval is kiezen voor een studie niet zo lastig, maar wat als je nu géén idee hebt van wat je leuk vindt? En wat als je in het oerwoud van keuzes vooral God wilt volgen?  Droombaan
Heel herkenbaar, want hoewel het niet mijn droom was om verpleegkundige te worden, begon ik op mijn vijftiende toch aan die studie. Om ‘m vervolgens met een portie tegenzin af te maken. Dat ik absoluut niet voor altijd in de zorg wilde werken, was duidelijk. Maar wat dan wel? In Spreuken drie vers zes staat het zo simpel: Denk aan hem bij alles wat je doet, dan baant hij voor jou de weg. Ik vond het lastig om een nieuwe studie te kiezen, dus had het er vaak over met God. Mijn hart lag in de journalistiek, maar was het Gods wil om die studie te doen? Uitgeloot?
Ik besloot mijn hart te volgen en schreef mij in voor een studie journalistiek. Met loting. Want dat was mijn buffer. Aan God vroeg ik: als het niet Uw wil is dat ik deze studie ga doen, wilt U er dan voor zorgen dat ik uitgeloot word?  Ik herinner mij nog goed dat ik tijdens mijn backpacktrip door Europa met maar een streepje internet de verlossende mail las: ingeloot! Ik was super blij. Blij omdat ik er vet veel zin in had om weer te gaan studeren en blij omdat God mijn keus bevestigde. Niet stil blijven zitten
Aan God vragen wat je moet doen en stil blijven zitten, heeft niet zo veel zin is mijn ervaring. Dingen doen en God daarbij betrekken wel. En ja, dan baant Hij inderdaad voor jou de weg! Tips

  • Vraag aan vrienden en familie wat zij bij je vinden passen. Niet om hun advies blindelings op te volgen, maar wie weet brengen ze je op goede ideeën.
  • Loop een dag mee met een studie of beroep wat je wel iets lijkt, met praktijkervaring is het makkelijker kiezen dan zonder. 
  • Last but not least: een verkeerde studie kiezen is niet het einde van de wereld, veel dingen komen gewoon op hun pootjes terecht, kijk maar naar mij ;)

Wat is jouw ultieme studiekeuze tip?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡