Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gods adviezen over liefde

16 april 2013 · Leestijd 5 min

Wie wil er gelukkig zijn in de liefde? Iedereen toch! Wij doken de Bijbel in op zoek naar antwoorden op vragen rondom het vinden van een partner en het huwelijk. Gods adviezen over de liefde. Wie weet staat jouw vraag er ook bij...

1. Hoe ben je happy single?

Als single mag je eerst van jezelf leren houden. De basis van een goede relatie is namelijk een gezond zelfbeeld bij beide partijen (Matteüs 22:39). Niet dat alles perfect hoeft te zijn. Je partner kan je juist enorm helpen in je onzekerheid of ontevredenheid over jezelf. Maar denk niet dat een ander jouw eigenwaarde kan opkrikken of een einde kan maken aan jouw gevoel van ‘alleenzijn’. Ten diepste kan alleen God jouw eenzaamheid wegnemen (Kolossenzen 2:10). Alleen Hij overtuigt je ervan dat je uniek en geliefd bent. Zijn bevestiging vormt het fundament waarop de liefde van mensen kan blijven staan. Investeer als single dus in je relatie met God. Realiseer je dat een relatie niet bestaat uit twee halve mensen die bij elkaar komen en dan één heel mens vormen. Nee, een relatie bestaat uit twee mensen die heel zijn en dan samenkomen. Zo’n relatie is gezond en heeft haar omgeving veel te bieden.

2. Samenwonen?

Om te weten of je klaar bent voor een huwelijk, moet je eerst weten wat een huwelijk inhoudt. In een huwelijk zoals God dat heeft bedoeld, zijn ‘houden van’, kinderen krijgen en seksualiteit belangrijk, maar niet de kern. Als je samenwoont, houdt je namelijk ook van elkaar, kun je kids krijgen en seks hebben.  De kern van het huwelijk is een belofte, een verbond, een contract. Als je trouwt, zeg je niet wat je nu voelt. Het gaat niet zozeer om dit moment. Maar je zegt: ‘Ik beloof dat ik liefdevol, zorgzaam en trouw zal zijn, onder alle omstandigheden.’ Als je trouwt maak je een afspraak met jezelf en de ander met betrekking tot de toekomst. Als je trouwt, stap je in de voetsporen van Jezus. Hij verliet ook Zijn ouderlijk huis om Zijn bruid (de gemeente) te zoeken. Aan het kruist sloot Hij een verbond met haar en daarmee zei Hij: ‘Ik zal er altijd voor je zijn.’

3. Hoe heeft God het huwelijk bedoeld?

Hoewel je (toekomstige) partner voor jou heel belangrijk is, zegt God dat ook die relatie draait om de relatie tussen Hem en jou. Uiteindelijk spreekt de Bijbel van een Hemels bruiloftsfeest (Openbaring 21:2). Ooit trouwen wij, de gemeente van Jezus Christus, met onze Bruidegom. Een aards huwelijk bereidt je voor op dat hemelse huwelijk. Je help elkaar om God beter te leren kennen, mooier te worden en als mens ‘heel’ te zijn. Je trouwdag is een afspiegeling van het moment dat je echt voor God staat en kan zeggen: ‘Vader, deze man of vrouw heb ik van U gekregen en kijk eens hoe mooi we elkaar hebben gemaakt.’ In het huwelijk help je elkaar om de persoon te worden die God voor ogen heeft.

4. Welke ‘eisen’ stel je?

Het advies luidt dus: zoek een christen! Maar dan? Een eigenschap die in de Bijbel vaak genoemd wordt, is betrouwbaarheid (Matteüs 25: 21). Hoe gaat hij om met: ouders, geld of vrienden. Is hij betrouwbaar? Dan kun je in een relatie vast goed op hem bouwen. Een vrouw moet vooral wijs zijn (Spreuken 19:14). Hoe gaat ze om met moeilijke situaties en hoe kijkt ze naar zichzelf? Een wijze vrouw zoekt haar bevestiging in God en niet in een jongen. Zorg dus dat je beiden stabiele mensen bent, op God gericht en vanuit Hem helemaal gaan voor de ander. Trouw nooit vanuit een ‘ik neem genoegen met’. Als je niet zeker bent van elkaar: kappen! Behoud je waardigheid, je bent het allebei waard.

5. Waar vind jij je partner?

Is het je wel eens opgevallen dat in de Bijbel veel mannen hun vrouwen vonden bij een put? Denk maar aan Izaäk en Mozes. Zo’n bron gaf schapen te drinken. Geestelijk gezien is jouw bron de gemeente waar Gods schapen, jij dus, te drinken krijgen. Uit onderzoek blijkt ook dat veel christen hun partner vinden in de kerk, binnen een christelijke organisatie of op een christelijk event. Logisch dus dat je actief wordt in de kerk en dingen onderneemt binnen christelijk Nederland of in het buitenland.

6. Hoe weet je of die ander voor jou de ware is?

Bijvoorbeeld doordat te testen: als zij straks cola neemt dan... Of: als hij straks even met me praat dan is hij vast verliefd... Niet dus! Je kunt een eenmalige situatie in de Bijbel in ‘het zoeken naar bevestiging’ niet zomaar op iedere situatie leggen. Denk aan Gideon en z’n vlies (Rechters 6:39) Het principe van de Bijbel is de graadmeter van vrede en rust (Filippenzen 4:6-7). Daarnaast is het nooit verkeerd om een paar verstandig raadgevers te zoeken; je ouders, een jeugdleider, enzovoorts (Spreuken 15:22). Je kunt ook naar een goede training of bijbelstudie gaan over het huwelijk. Het helpt je om in alle nuchterheid naar je relatie te kijken.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡