Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“God hielp me bij het accepteren van mijn uiterlijk”

1 maart 2019 · Leestijd 3 min

Door een goedaardig gezwel in zijn gezicht toen hij een baby was, leeft de 22-jarige Ieke (te zien in Je Zal Het Maar Hebben) nog altijd met een afwijkend uiterlijk. Toch weerhoudt hem dit er niet van om van het leven te genieten en superzelfverzekerd te zijn. “God heeft me gemaakt zoals ik ben.”

Goedaardig weefsel

“Bij mijn geboorte is er goedaardig weefsel (ook wel lymfangioom genoemd) gaan groeien op mijn hals en kaak. Dit weefsel richt geen schade aan, maar het heeft ervoor gezorgd dat er bij mijn geboorte een bult is gevormd waardoor mijn kaak is vergroeid. Hierdoor kan ik tegenwoordig iets moeilijker kauwen, maar eigenlijk is dat het enige waar ik fysiek last van heb. Ik heb het al mijn hele leven, dus ik weet niet beter.”

Nog één operatie

“Met operaties is inmiddels alle lymfangioom weggehaald. Ik heb nu nog één operatie gepland staan om mijn kaak rechter te zetten en spieren en zenuwen naar de andere helft van mijn gezicht te halen.”

Opmerkingen op straat

“Natuurlijk worden er weleens dingen gezegd of er wordt gelachen. Maar omdat dit meestal achter mijn rug om gebeurt, merk ik er weinig van. Vrienden vragen weleens: “Zag je die mensen niet kijken?”, en natuurlijk zie ik dat wel, maar ik let er niet meer zo op. Daar heb ik uiteindelijk toch weinig aan. Mensen schreeuwen weleens dingen als: “Ben je met je hoofd op een stoeprand geknald?”, maar dat heeft weinig impact op me. Meestal zeg ik dan iets terug wat veel grappiger is en waar ik met mijn vrienden weer om lachen.”

Suit up

“Gek genoeg ben ik juist een stuk zelfverzekerder door mijn uiterlijk. Ik heb minder schaamtegevoel en ik durf meer. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben. Het liefst draag ik een net pak, dat zit lekker en ik voel me er chill in. Misschien doe ik dit onbewust omdat ik extra goed wil overkomen. In sloeberkleren voel ik me minder comfortabel, een pak staat gewoon mooi! Daarnaast leidt een pak gevoelsmatig de aandacht van mijn gezicht af.”

Gods bedoeling

“Mijn geloof heeft me geholpen om mijn uiterlijk te accepteren. De kerkgemeente helpt daar ook bij. Ik ben in mijn kerk opgegroeid en daar ben ik altijd geaccepteerd. God heeft ook een groot verschil gemaakt in mijn leven. Ik heb geleerd dat Hij er altijd is en ik kan altijd naar Hem toe. Hij heeft me gemaakt zoals Hij wil dat ik ben. Ik was denk ik een heel ander persoon geweest als ik dit niet zou hebben. Misschien heeft God er wel een bedoeling mee gehad.”

Toekomst komt later

“Ik hoop ooit een eigen bedrijfje te starten in meubelstoffeerderij. Daarnaast wil ik graag een leuke man ontmoeten en kinderen krijgen. Vader worden is echt een doel. Tegelijk leef ik juist in het hier en nu. Wat de toekomst brengt, zie ik dan wel weer.”

Deze maand was Ieke te zien in JZHMH. Bekijk de aflevering hieronder! 

Lees meer: "Barbera (21): "Ik vergeet zelf soms bijna dat ik een handicap heb"

 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡