Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gluren bij Bijbelstudie-buren: de kring over Jesaja

6 maart 2017 · Leestijd 3 min

To bijbelstudie met anderen or not to bijbelstudie? In deze serie vragen we bijbelkringen naar de inhoud van hun avonden samen. Deze week vertelt Henrianne (21) over haar kring.

De wapenfeiten

Bestaat uit: zes studenten van C.S.F.R. Ichthus in Rotterdam
Literatuur: het Bijbelboek Jesaja en verschillende Bijbelverklaringen, artikelen en boeken
Wanneer: twaalf woensdagavonden verspreid over het collegejaar 
Sinds: september 2016 

De aanpak
Henrianne: 'Binnen onze studentenvereniging is er elk jaar een commissie die een bijbelstudie op poten zet. Dit jaar heeft de hele vereniging bijbelkring over het boek Jesaja. Elke kring-avond staat er een ander 'hoogtepunt' uit Jesaja centraal. Een avond ging bijvoorbeeld over hoofdstuk 36-39 waarin de geschiedenis van Hizkia centraal staat. Een ander thema was de profetieën over Babel; deze zijn uniek en erg moeilijk. Waar andere profetieën na kommer en kwel eindigen in een hoopvolle boodschap is dat hier totaal niet zo. Wij als commissie waren overdonderd door deze razende God en dat wilden we ook laten bespreken binnen de kringen. 

De commissie bedenkt vragen voor de kringen. Het begint met bestudering: wat staat hier precies en waarom staat dit hier? De verschillende kringen (en vooral de kringleider) moeten zelf aan de slag met bijbelverklaringen en de precieze invulling van hun avonden. 

Samenstelling
Het bestuur verdeelt de vereniging in verschillende kringen met een kringleider. Als lid zit je dus elk jaar met andere leden. Voordelen hiervan zijn dat we als vereniging elkaar beter leren kennen én het wordt een diverse groep die niet uit enkel vrienden bestaat. Met 'onbekenden' kringen zorgt er voor mij persoonlijk voor dat ik beter over mijn geloof leer praten.

Geleerd 
Ik vind het opvallend om te zien wat voor menselijke metaforen God gebruikt om zijn grootheid duidelijk te maken. De zoom van Gods kleed vervult de tempel, ziet Jesaja. Niet eens God zelf, maar alléén al de zoom van kleed vult heel de tempel. Vind ik indrukwekkend.

Naar aanleiding van de avond over de profetieën over Babel ontstonden er discussies over de verschillen tussen God in het Oude Testament en God in het Nieuwe Testament. Hoe kan God zó verschillend lijken? Heel lastig en frustrerend. Maar juist dat het voor ons mensen niet te rijmen is, maakt God voor mij God. Zodra ik het kloppend kan maken, weet ik niet of het nog wel een God is.'

Meer lezen over de aanpak van andere bijbelstudie-groepen?
André over zijn christelijk dogmatiek-kring
Jolien over haar bidgroepje
Beam's Bas over zijn Bijbelboys

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡