Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gluren bij andermans bijbelstudie-uren: de kring over christelijke dogmatiek

27 februari 2017 · Leestijd 3 min

To bijbelstudie met anderen or not to bijbelstudie? In deze serie vragen we bijbelkringen naar de inhoud van hun avonden samen. Deze week vertelt André (24) over zijn kring.

De Wapenfeiten

Bestaat uit: 11 studenten tussen 22-26 en dominee Jacobs van de Marekerk in Leiden
Literatuur: Christelijke Dogmatiek van Dr. G. van den Brink en Dr. C. van der Kooi.
Wanneer: 1 keer per maand op donderdagavond
Sinds: September 2016, in 8 bijeenkomsten het hele boek door Samenstelling
André: ‘Vorig jaar rond deze tijd had ik een gesprek met dominee Jacobs in Leiden. Ik zou in de zomer lid-af worden bij mijn christelijke vereniging, ik was niet verbonden aan een kerk en mijn geloof stond al een tijdje ‘droog’. Ik zocht een plek om in mijn geloof te investeren. Omdat ik ds. Jacobs fijn vind preken, oriënteerde ik op belijdeniscatechisatie bij hem. Uit ons gesprek bleek dat dat niet was waar ik naar zocht. Hij raadde mij het boek Christelijke Dogmatiek aan, een overzicht van de protestants christelijke geloofsleer. Jacobs gaf aan dat het een pittig boek is en dat begeleiding geen overbodige luxe is. Hij zei: ‘Als je een groep met studenten kunt verzamelen, dan ben ik bereid om de club te leiden.’

De aanpak
Per avond bespreken we twee hoofdstukken. Een van ons opent de avond met een Bijbelgedeelte en gebed. Vervolgens steekt dominee Jacobs van wal. Het doel van de avonden is duidelijk: we zijn hier niet om te twijfelen aan het geloof, deze kring is om te leren wat het christelijke geloof inhoud. Waar komen begrippen als Drie-eenheid en verbondsleer vandaan en welke discussies zijn er door de jaren heen rondom het begrip geweest? Op zulke vragen geeft het boek antwoord.

Jacobs bladert met ons de hoofdstukken door. Hij is een prater en hij denkt associatief, dus als je een vraag hebt dan moet je hem in de rede vallen…. En dat gebeurt fanatiek.

Geleerd
Door de kring ontdek ik hoe diepgaand de christelijke traditie is. Bekende maar voor mij lege begrippen als ‘Jezus’ sterven’ en ‘liefde van God’ krijgen context nu ik ontdek door wie én hoe er over gedacht en geschreven is door de eeuwen heen. Ik vind het ook mooi om te merken dat mijn master filosofie van toepassing is tijdens deze kring. Het westerse christendom heeft wortels in het Grieks filosofische denken. Zelfs Johannes sluit met de opening van zijn evangelie aan bij het Griekse denken. ‘’In het begin was het Woord, het Woord was bij God…’’ Woord is de vertaling van Logos, een bekend en belangrijk begrip in het Griekse denken. Alsof hij tegen de mensen van die tijd wil zeggen: ‘Hé, onze God past ook in jullie filosofie. Het geeft zelfs verdieping aan jullie begrip.’  Je kunt het christendom niet aan de kant zetten als irrationeel en dat maakt het voor mij meer waard om ervoor te gaan.’ 

Meer lezen over bijbelstudie-groepen?
Jolien over haar bidgroep
Beam's Bas over de wekelijkse avond met zijn Bijbelboys

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡