Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gerjo (21) trouwt zijn verpleegster Marianne en overlijdt een dag later...

19 februari 2016 Leestijd 3 min

Een verhaal om stil van te worden. De 21-jarige Gerjo uit Zwijndrecht lag met een terminale ziekte in het Dordtse Albert Schweitzer Ziekenhuis. Op zaterdag 6 februari trouwde hij met zijn verpleegster Marianne, die hij een jaar daarvoor had leren kennen. De volgende nacht overleed hij.

De vader van Gerjo, Arie, schreef hierover op de Facebook-pagina van het ziekenhuis: “Vorig jaar, bij de eerste opname in het Erasmus, waar Marianne werkte, had Gerjo zo’n pijn, dat het voor mij nauwelijks aan te zien was. Midden in de nacht ben ik een stukje over de afdeling gaan lopen, totdat ik psalmen hoorde zingen! Ik ben op het geluid af gegaan en kwam bij de kamer van mijn zoon uit. Psalm 23 vers 1, om nooit te vergeten. Sinds die tijd heeft Gerjo een spoor van getuigenis achtergelaten door de ziekenhuizen Erasmus, Daniël den Hoed en Dordtwijk. Vele mensenzielen zijn geraakt.”

Verliefd

Ook Marianne was diep onder de indruk van de kracht van Gerjo en werd verliefd op hem. De gevoelens waren wederzijds. Het stel zou 3 maart van dit jaar gaan trouwen – alles was al geregeld – maar een paar weken geleden werd duidelijk dat Gerjo deze datum helaas niet zou halen. Toch wilde Marianne de bruiloft niet afzeggen; ze wilde hoe dan ook nog de vrouw van Gerjo worden. De twee families brachten toen alles in een stroomversnelling.

Vader Arie: “Wat wij op dat moment niet wisten, is dat er een soort ‘bom’ afging op de ambtenarij van Middelburg en Dordrecht. De burgemeester van Dordrecht werd gebeld, en die was zo onder de indruk, dat hij alle registers heeft opengetrokken. Vanaf de geboorteafdeling van het ziekenhuis kon in de gemeenteregisters worden ingelogd en de diverse papieren werden in orde gemaakt. Ongelofelijk en ongevraagd kwam burgemeester Brok zelf dit mooie werk doen (foto). Hij had zelfs zijn ambtsketen om. Wat een mooi mens.”

De nacht na de ceremonie overleed Gerjo.

Een zoon verloren, maar een schoondochter erbij

Het overlijden van Gerjo laat natuurlijk een enorm gemis na. Maar net als zijn zoon, heeft ook pa Arie een indrukwekkend geloof. Hij telt vooral zijn zegeningen: “Er is zo ontzettend veel gebeurd, het is niet te zeggen. Ik wil in de God van Gerjo eindigen, daarom zomaar een greep uit die goede gaven: Gerjo en Marianne zijn getrouwd. Wij hebben er een schoondochter bij. Vele mensen(-zielen) zijn geraakt. Ondanks een week regen, scheen de zon tijdens het begraven van Gerjo. We zijn niet overmatig verdrietig. Er komen zoveel reacties uit Nederland, zelfs uit het buitenland, om stil van te worden. Tijdens het condoleren kwamen rond de 1000 mensen, en bij de begrafenisdienst rond de 650 mensen.”

“Denk niet dat ik dit met enige trots zeg, verre van dat, maar het heeft mijn geloof zeer vermenigvuldigd en nog meer doen inzien, dat er grotere en rijkere dingen zijn dan al onze aardse goederen en bezigheden. Ik wil nogmaals gebruik maken om al het personeel hartelijk te bedanken voor de laatste zorg aan onze zoon bewezen, en de steun aan Marianne.”

Bron: Facebook Albert Schweitzer Ziekenhuis

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕