Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geraly (18): “Als God er niet was geweest, was ik er misschien ook niet meer geweest”

13 november 2020 · Leestijd 5 min

Geraly is tijdens haar middelbare-school-tijd door een heftige periode gegaan. Zelf lukte het haar niet om daaruit te komen. Totdat ze op haar vijftiende naar een christelijk evenement ging.

“Ik heb een fijne jeugd gehad als kind. Wel was school altijd een moeilijk ding voor mij. Ik was nooit het blijste meisje en hield me een beetje op de achtergrond. Dat zorgde ervoor dat ik niet veel vrienden had, maar daar had ik niet zoveel moeite mee.”

Perfectionisme

“Op een gegeven moment ging ik naar de middelbare school en voelde ik me langzaam depressief worden. Verder was ik erg perfectionistisch. Ik wilde de hoogste cijfers halen en vroeg daardoor te veel van mezelf.”

Ik zat huilend aan de eettafel met mijn huiswerk

“In klas 1 zat ik al huilend aan de eettafel met mijn huiswerk, omdat ik alles zo goed mogelijk wilde maken. Dat werd elk jaar alleen maar erger. In jaar 3 voelde ik me heel leeg. Ik had allerlei gedachten in mijn hoofd en die maakten me somber. Ik vond niks meer leuk.”

Bergafwaarts

“Ik zakte steeds verder weg in die negatieve gedachtes en kreeg een zware depressie. Ook compenseerde ik mijn gevoel door minder te eten. Ik had controle over wat ik at en dat voelde goed. Zo ontwikkelde ik symptomen van anorexia. Ik was heel erg bezig met alles wat ik at en sloeg maaltijden over. Ik had een laag zelfbeeld en hoopte dat ik er door minder te eten beter uit zou zien.”

Iedereen probeerde me te helpen waar nodig

“Gelukkig waren er wel een paar vriendinnen die wisten van de dingen die speelden en zij probeerden me te steunen. Ze hielpen mij erdoorheen door dingen te ondernemen als ik zelf geen motivatie had. Ook mijn ouders en mijn mentor probeerden te helpen waar ze konden. Daarnaast ging ik naar therapie te leren om te gaan met mijn depressie. Als het niet goed ging, dat ik dan bijvoorbeeld afleiding moest zoeken en onder de mensen moest blijven.”

Dit is niet wat God wil

“Op dat moment kon ik niet inzien dat God er voor mij was. Hoewel ik wel christelijk ben opgevoed en meeging met mijn ouders naar de kerk, was ik niet echt bezig met mijn geloof. Hoe dieper ik in mijn depressie zat, hoe verder Hij voelde. Soms zag ik het leven echt niet meer zitten. Maar dan hoorde ik een stemmetje in mijn hoofd: ‘Dit is niet wat God wil. Hij heeft meer voor me dan het leven dat ik nu leef.’ Daar hield ik me aan vast.”

VakantieBijbelWeek

“Op mijn vijftiende ging ik naar een christelijke evenement, de VakantieBijbelWeek. Ik wilde eerst niet gaan, omdat we zouden barbecueën. Dat vond ik lastig, omdat ik erg veel moeite had met eten. Met wat tegenzin ging ik toch. Er was een spreker die ik graag wilde horen. Na de dienst kwam hij naar me toe en zei: ‘Ik heb het gevoel dat God tegen me zegt dat ik met je moet praten.’”

Die avond fietste ik met de grootste glimlach die ik in tijden had gehad naar huis

“We zijn in gesprek geraakt en hij bad voor me. Dat voelde zo fijn: ik kreeg er een warm gevoel van en er was kippenvel dat zich over mijn hele lichaam verspreidde. Die avond fietste ik met de grootste glimlach die ik in tijden had gehad naar huis.”

Verandering

“Dit was het omslagpunt, want vanaf die gebeurtenis ging het geleidelijk beter. Ik ging naar een nieuwe school en voelde me daar veel gelukkiger. Ook merkte ik verbetering in mijn band met God. Daardoor durfde ik open te zijn over mijn geloof en sprak ik erover met veel andere jongeren en zelfs docenten.”

Delen

“Zij vonden mijn verhaal heel mooi en waren nieuwsgierig hoe ik naar God en de Bijbel keek. Met een docent van mij heb ik bijvoorbeeld heel veel gepraat. Dat is heel bijzonder, want hij is zelf niet gelovig, maar stond er open voor om mijn verhaal aan te horen. Ik vertelde dat ik gelukkig was geworden door God en dat hij mij uit mijn depressie heeft gehaald.”

Als God er niet was geweest, was ik er misschien ook niet meer geweest

“Ik heb nog nooit zo’n sterke band gehad met God. Hij voelt dichtbij en ik wil hem betrekken in alles dat ik doe. Ik geloof dat Hij de reden is dat ik nu weer gelukkig ben en ik wil bij Hem blijven om dat geluk te behouden. Ik zie nu pas dat hij er was in mijn depressie. Als God er niet was geweest, was ik er misschien ook niet meer geweest. God heeft mij echt de kracht gegeven om weer te gaan leven en door te zetten. Ik merk dat anderen om mij heen ook verschil zien in mij. Ze zien dat ik lekkerder in mijn vel zit en zelfverzekerder ben.”

Mijn geloof leeft!

“Naast dat ik naar kerk ga, ben ik veel bewuster bezig met mijn geloof. Ik luister daarom nu veel christelijke muziek en lees zelf mijn Bijbel. Ik ben creatief bezig met mijn geloof door bijvoorbeeld te schilderen of te tekenen.”

God geeft me kracht om verder te gaan

“Natuurlijk heb ik nog steeds wel eens slechte momenten, maar daar kom ik veel makkelijker uit. Ze duren meestal ook niet zo lang. God geeft me dan kracht om verder te gaan en helpt me om niet meer terug te vallen in die negatieve periode. Daar ben ik hem superdankbaar voor.”

Disclaimer: Dit is het persoonlijke verhaal van Geraly en de weg naar herstel is voor iedereen anders. Als je dingen in dit verhaal herkent of ermee struggelt, zoek dan hulp!

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡