Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GELD: Check hier of jij genoeg verdient bij je bijbaantje!

7 maart 2022 · Leestijd 5 min

Een paar uurtjes na school vakkenvullen of in het weekend drankjes serveren: meer dan de helft van de middelbare scholieren heeft een bijbaan. Je bent niet meer afhankelijk van de paar eurootjes zakgeld die je van je ouders of verzorgers krijgt, maar bent de baas over je inkomsten. Maar welk bijbaantje verdient het beste en hoeveel geld hoor je volgens de wet te krijgen? We geven je alle ins en outs over geld en bijbaantjes.

Ik ben jonger dan 15

Vanaf je dertiende verjaardag mag je officieel werken. Het verdient nog niet heel veel, omdat je zo jong bent, maar alle beetjes helpen. We zetten de opties hier voor je op een rijtje:

Folders/ kranten rondbrengen

+ Dit krijgt misschien wel het beste betaald als je nog geen vijftien bent. Als dertienjarige krantenbezorger verdien je al snel vier euro per uur. Wil je zoveel mogelijk verdienen? Dan kun je het beste aan de bak gaan met ochtendkranten zoals AD, Telegraaf of Volkskrant. Dat verdient beter dan reclame en dorpskranten.

- Je moet ook werken als het buiten stortregent of als je ziek bent.

Oppassen

+ Vooral bij meiden is deze heel populair. Heb je neefjes, nichtjes of jonge kinderen in de straat? Dan kun je jezelf aanbieden als oppasser. Meestal kun je dan tussen de 3 euro en 4,45 per uur vragen.

- Het kan zo zijn dat je doordeweeks een keer tot laat moet blijven waardoor je zelf een kort nachtje maakt. Tip: als je een keer tot later, zoals tussen twaalf en twee, moet blijven, kun je wat extra geld vragen.

Werken in de land- of tuinbouw

+ Prei poten, aardbeien plukken, bollen pellen of groentes wassen. Vooral in het voorjaar is er veel vraag naar wat extra handen op het land of in de kassen. Meestal verdien je hiermee €2,95 per uur.

- De wekker gaat heel vroeg! Plus: onderschat het niet. Fysiek kan het best zwaar zijn. Vooral in het begin als je nog niks gewend bent.

Ik ben 15 jaar of ouder

Gefeliciteerd, je verdient nu het minimumloon! Dit houdt in dat je leidinggevende jou een minimaal bedrag moet geven. Doet hij of zij dat niet, dan moet je daar wat van zeggen. Hoeveel minimumloon je krijgt, hangt af van je leeftijd. Elke verjaardag stijgt je minimumloon namelijk. Je kunt hier berekenen hoeveel jij minimaal zou moeten verdienen bij een bijbaantje. Benieuwd wat de populairste bijbaantjes zijn onder je leeftijdsgenoten? Het CBS zocht het voor je uit:

cijfers bijbaan
De supermarkt

+ Natuurlijk staat het werken bij een supermarkt op nummer 1. Hoeveel je daar verdient, hangt dus af van je leeftijd en verantwoordelijkheid. Het fijne aan werken in een supermarkt, zijn de uren. Even twee uurtjes uit school vakkenvullen? Dat kan!

- Het is een chill baantje, maar verdient in vergelijking met andere bijbanen niet heel veel. Wel komt uit onderzoek dat de Albert Heijn het beste betaald van alle supermarkten.

De horeca

+ Als je zestien bent, mag je werken in horecagelegenheden die alcohol serveren. Let er wel op dat het verboden is om na 23.00 te werken als je zestien of zeventien bent. Een leuk extraatje in de horeca is dat je fooi krijgt. Vraag op de sollicitatie wel even of je die fooi zelf mag houden. Soms wordt dit geld gebruikt voor teamuitjes, of steekt de baas het in zijn eigen zak.

- Horeca kan fysiek in het begin best wennen zijn. Je moet constant rondlopen en alert zijn. Als het druk is, kan dat ook best wat stress geven. Je moet heel flexibel zijn in de horeca. Als jij net wilde lunchen, maar er komen ook nieuwe gasten binnen, moet jouw lunch maar even wachten.

Maaltijdbezorger

+ UberEats, Flink, Thuisbezorgd en Gorilla’s worden steeds populairder. Maaltijdbezorger valt zelfs onder een van de bestbetaalde bijbanen die je kunt vinden. Bij Deliveroo krijg je zelfs €12,60 per uur, ongeacht je leeftijd en bij Thuisbezorgd €6,00 per uur.

- Wel weer de pech dat die maaltijden ook bezorgd moeten worden als het buiten stortregent.

Werken in de zorg

+ In de zorg zijn vaak mensen nodig. Je hebt daarvoor geen geneeskunde opleiding nodig of een EHBO-diploma. Je kunt helpen schoonmaken, maaltijden rondbrengen in een verzorgingshuis of meehelpen in de kantine of wasserette van een ziekenhuis. Vaak verdien je boven het minimumloon als jongere in de zorg.

- Je moet een beetje sociaal zijn als je helpt bij het rondbrengen van maaltijden of spelletjes doet met oudere mensen. Ook is het wel belangrijk om geduld te hebben. Veel geduld!

Start een eigen bedrijf

+ Voor de echte carrièretijgers onder ons kun je je uurloon zelf in de hand hebben door een eigen bedrijf te starten. Met toestemming van je ouders kun je je bedrijf ook als minderjarige inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Check hier het advies dat zij hebben voor jongeren onder de achttien die een bedrijf willen starten. Maak je eigen armbandjes, ben jij een slimme ICT’er of ga alle honden uit de buurt uitlaten? Maak er een bedrijfje van!

- Dat je een eigen bedrijf je hebt, betekent niet automatisch dat je zwemt in het geld. Daarvoor moet eerst hard gewerkt worden en moet je product of dienst aanslaan bij het publiek. Dat kan soms best eventjes duren.

BRON: Solliciteer.net, Scholieren, Cvster

DEZE BIJBAAN WIL JE: betaald bidden voor het eten van iemand anders

Lees ook over:

DEZE BIJBAAN WIL JE: betaald bidden voor het eten van iemand anders

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡