Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alleen saaie christenen drinken geen alcohol

15 januari 2020 · Leestijd 3 min

“Ik drink geen alcohol.” Dit zei mijn nieuwe eerstejaars klasgenootje op de Christelijke Hogeschool Ede zonder enkele schaamte. En hij was geenszins de enige. Heel veel christenen drinken niet. Mijn mond viel open. Wat een saaie zielen. Ze missen echt iets in hun leven. Geen bier of wijn drinken, mens, daar moet je wel een hele goede reden voor hebben. “Word je anders door je ouders onterfd?”

Ik was 18, wist ik veel. Kwam koud van de middelbare school waar ik bijna iedere zaterdag tipsy terug te vinden was in de krochten van de Arnhemse kroegen. Zonder alcohol durfde ik niet te dansen of te sjansen. Ik had nog nooit gekotst van drank, maar vond dat eerder jammer dan een zegen. Geen alcohol was voor mij even ondenkbaar als onnodig. Drinken en alles daaromheen vond ik stoer, punt.

Alcohol heeft zich in het diepste vezeltje van onze maatschappij geworteld. We vinden het grappig wanneer iemand dronken gaat blèren, gênante dingen zegt of met fiets en al de plomp inrijdt. Verhalen over kotsen, niets meer weten of onbedoelde onenightstands worden meestal met veel trots medegedeeld. We lachen er met z’n allen om en vinden het belachelijk als iemand water wil drinken op een feestje (“gemeentepils”) zonder dat diegene daar een goed excuus voor heeft. Alcohol hoort erbij.

Zo’n 10% van alle kanker ontstaat door het gebruik van alcohol.

Pas las ik dat alcohol niet eens verkocht zou mogen worden als het vandaag de dag wordt uitgevonden. Zelfs een paar glazen per week schijnt al schadelijk te zijn voor het menselijk lijf. En rode wijn dan, dat was toch gezond? Ja, er zit een goed goedje in, maar dat blijkt verwaarloosbaar met alle slechte stoffen die een doorsnee glas Merlot bevat. Alcohol is puur gif. En nee begin nou niet over suiker of vet, want dat is een hele andere categorie, die stoffen heb je – in gezonde mate – namelijk nodig om te leven. Alcohol niet.

Zo’n 10% van alle kanker ontstaat door het gebruik van alcohol. Daarnaast is alcohol verantwoordelijk voor één op de twintig doden wereldwijd, concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na een grootschalig onderzoek. In 2012 waren dat er 3,3 miljoen! Dat is meer dan het aantal dodelijke slachtoffers van aids, tuberculose en geweld bij elkaar…

900 mensen sterven jaarlijks door het alcoholgebruik van een ander…

8 op de 10 Nederlanders drinkt alcohol. Dit land telt naar schatting een half miljoen verslaafden. Er sterven zo’n 800 mensen per jaar door alcoholinname. Supernaar, maar erger nog: 900 mensen sterven jaarlijks door het alcoholgebruik van een ander… Biermerken sponsoren sportwedstrijden (best wel gek) en tijdens proosten wordt er doodleuk ‘Op je gezondheid’ geroepen (kreezie piepel). Sorry, gezond of verantwoordelijk drinken bestaat niet. De enige gezonde alcoholinname = geen alcoholinname.

Eieren met een verwaarloosbaar percentage gif worden door mensen massaal verbannen, maar drank blijft onze allergrootste (weekend)vriend. Het is grappig en pijnlijk tegelijkertijd. En nee, ik ga hier geen heilig betoog houden over het stoppen met alcohol. Voor mijn part blijven mensen kratjes wegzuipen. Zolang we ons maar niet bemoeien met wat de ander drinkt. Want had ik dit allemaal op mijn 18e geweten dan had ik mijn nuchtere klasgenootje destijds niet uitgelachen, maar met veel bewondering aangekeken.

Ik drink geen alcohol meer.

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡