Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: Doornroosje was ook 100 jaar single, hoor

8 februari 2021 · Leestijd 3 min

Single zijn voelt als een vloek. Van kinds af aan wordt het ons arme brein en hartje al ingepompt. Doornroosje wordt betoverd en wat is haar enige oplossing? Natuurlijk, een kus van Prins Charming. Wij (lees: singles) schijnen blijkbaar iemand te missen en zonder die ander is er geen kans op een happy end. Van verdriet kom ik haast mijn bed niet meer uit. Net als Doornroosje.

O, wat zijn we zielig.

Het ergst zijn de verjaardagen. In je uppie naar zo’n gedwongen verzamelplaats voor de laatste roddels en droge cupcakes. Als je er dan eens een keer niet bent, wordt de mogelijkheid besproken of je misschien hetzelfde geslacht prefereert. Welk excuus zou je anders hebben om openlijk single te zijn? Uit wanhoop zou je bijna gaan googelen op ‘stand-in dates’. Bah, Doornroosje sliep tenminste overal doorheen, toen ze single was.

Sinds wanneer is het stilzwijgend onacceptabel geworden om dingen alleen te ondernemen? Je zou haast denken dat er iets mis met je is. Te vet, over datum, niet biologisch, te mager, te goedkoop, niet lekker. Met z’n allen liggen wij – singles – op een rijtje in het schap, arme zieltjes die wachten op een grijpgrage hand die ons wil hebben. Nauwelijks iemand die ons vertelt dat we geen keurmerk, prijskaartje of verloopdatum opgeplakt zouden moeten krijgen. Nou, bij dezen. Doornroosje werd al geadoreerd voordat ze haar prins ontmoette. Klein detail.

Wij mogen allemaal op de bruiloft van het Lam komen. Met of zonder date.

Mijn leven is allesbehalve een Disneyfilm. Ik ga met alle plezier alleen uit eten, prima! Niemand die zich stoort aan mijn eindeloze geslurp of het feit dat ik een wijntje binnen 15 seconden opdrink, in plaats van 15 minuten. Laten we maar zwijgen over mijn bizarre boervolume. Helemaal alleen een filmpje pakken is net hemel op aarde, maar er zijn er maar weinig die dat doen. Ik weet gewoon dat ik word aangestaard. Toch voel ik liever al die ogen in m’n rug branden, dan dat ik telefoonschermen en gesmak naast mij moet verdragen.

Of jouw single-zijn nu nog 100 uren, dagen of jaren duurt: geniet van jouw sprookje en laat niets of niemand je minder doen voelen dan koninklijk. Wij mogen allemaal op de bruiloft van het Lam komen. Met of zonder date. Dat ons wordt voorgeschoteld dat we een Doornroosje of Prins Charming nodig hebben in ons leven, betekent niet dat we niet magisch zijn. “En ze leefden nog lang en gelukkig” slaat net zo goed op alle rondlopende singles.

Jij bent betoverend. Punt uit.

Emmalie (20) won onze column-wedstrijd en werkt in no time zes reuzemergpijpen naar binnen.

Jouw column in BEAM-magazine? Ga naar beam.nl/column-magazine voor meer informatie!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡