Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Fred (14) wordt gepest door zijn klasgenoten: "Misschien is het ook wel een beetje mijn eigen schuld..."

5 november 2021 · Leestijd 4 min

Fred (14) wordt vermeden door zijn klasgenoten, niemand wil naast hem zitten. Hij heeft een hekel aan pauzes, want dan zit hij altijd alleen aan een tafel. Ook in de klas werd er altijd minstens één tafel tussen hem en zijn klasgenoten vrijgehouden. Maar dit verandert totaal na een bijzonder gesprek met een nieuwe klasgenoot.

David en Bastiaan zijn klasgenoten van Fred. David: “Fred is vast een prima gozer hoor, maar ik zit liever niet naast hem. Als je je huiswerk niet hebt gemaakt en hij ziet het, dan zegt hij het tegen de leraar. Echt cringe, ik had bij wiskunde een keer de diagnostische toets niet gemaakt, terwijl we die als huiswerk moesten maken. Ik grapte erover tegen Fred. Vijf minuten later stond de leraar bij mijn tafel en vroeg of ik mijn huiswerk wilde laten zien. Hij had het aan niemand gevraagd, alleen aan mij. Drie keer raden wie hem getipt had…”

Fred gunt niemand een goed cijfer

Bastiaan: “Tsja, Fred, dat is een bijzondere jongen. We hadden pas een Duits luistertoets en ik zat schuin voor hem, naast mijn vriend. Ik ben niet goed in Duits en ik had met mijn vriend afgesproken dat hij zijn blaadje op de rand van zijn tafel zou leggen, zodat ik wat van zijn antwoorden kon overnemen. Het ging allemaal goed en ik leverde mijn toets aan het einde in. Toen ik hem de volgende dag terugkreeg, stond er een ‘1’ op. Ik ging naar de leraar, want bijna al mijn antwoorden waren goed, dus die één was niet eerlijk. Bleek dat hij wist dat ik had afgekeken. Hopeloos die Fred, die gunt ook echt niemand een goed cijfer. Dat hij nou overal tienen voor haalt – ik moet hard werken om over te kunnen.” 

Koffiedrinken met de straatkrantverkoper

Dan komt er een nieuwe jongen op school, Niels. Niels wordt al snel populair bij zijn klasgenoten. Marije: “Hij is zó knap.” Ze giechelt en haar vriendinnen vallen haar bij. 

“Hij is ook goed in honkbal, hij slaat zo drie home-runs achter elkaar.”

“En hij heeft echt vet goede humor en is heel aardig. We lopen altijd met hem mee naar het winkelcentrum in de pauzes, samen met wat jongens uit de klas. Dan beleef je altijd wel wat. Niels had een keer een praatje gemaakt met de straatkrantverkoper bij de Albert Heijn en sindsdien halen we elke keer koffie en een broodje voor hem en houden met hem pauze.”

Mijn klasgenoten duwen me aan de kant

Ook Fred is benieuwd naar Niels: “Ik heb gehoord dat Niels heel aardig is tegen de straatkrantverkoper. Ik wil graag ook een keer met hem praten, maar hij is altijd met anderen aan het praten. Hij wordt echt geclaimd, ik kan nooit naast hem zitten of hem aanschieten, want er zijn altijd mensen om hem heen. Als ik probeer bij hem te komen als we voor een klaslokaal staan, duwen mijn klasgenoten me altijd aan de kant.”

Op de tafel

“Eén keer, tijdens een pauze, was Niels een goed verhaal aan het vertellen. Ik wilde het heel graag horen, maar ik kon hem niet verstaan, want ik ben best klein. Dus ik klom op een tafel. De andere klasgenoten lachten me uit en duwden tegen de tafel om me te laten vallen. En opeens stond hij daar, Niels, net naast mijn tafel. Het werd helemaal stil en ze lieten de tafel met rust. Toen zei Niels: ‘Kom eens van die tafel af Fred, ik wil graag met je praten.’ We hebben de hele pauze zitten praten en aan het einde van de pauze besefte ik dat ik niet heel vriendelijk ben geweest voor mijn klasgenoten. Ik ben naar ze toegegaan en heb mijn excuses aangeboden voor al het klikken. Ik heb aangeboden om de volgende keer samen te werken met projecten en mijn best te doen zodat ze een hoog cijfer halen en hun onvoldoendes kunnen compenseren.”  

BEAM vertaalt in deze serie met een knipoog Bijbelverhalen die vandaag de dag zeker viral zouden zijn gegaan. Kom het je misschien bekend voor?

Veerle (17) ging vreemd en werd enorm vernederd: ‘Ze wilden het filmpje op Instagram zetten’

Lees ook over:

Veerle (17) ging vreemd en werd enorm vernederd: ‘Ze wilden het filmpje op Instagram zetten’

Geschreven door

Francis

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡