Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Veerle (17) ging vreemd en werd enorm vernederd: ‘Ze wilden het filmpje op Instagram zetten’

28 oktober 2021 · Leestijd 5 min

Je doet vast wel eens iets waar je later spijt van hebt, maar vreemdgaan? Dat is echt een brug te ver toch? Veerle (17) heeft een relatie met Matthijs, maar zoende op een schoolfeest met een andere jongen. Veerle: “Ik was van plan om me ziek te melden en nooit meer terug te komen.”

Veerle: “Natuurlijk wist ik dat het dom was om met hem te zoenen. Het was ook niet dat ik het van tevoren gepland had, het gebeurde gewoon. Ik had iets te veel gedronken en hij was met mij aan het flirten. Hij zit in een klas boven mij, ik weet eigenlijk niet eens hoe hij heet, en voordat ik het doorhad waren we aan het zoenen. Het duurde niet lang hoor. Helaas wel lang genoeg voor iemand om er een filmpje van te maken.” Binnen no time kwam het filmpje bij Matthijs, de vriend van Veerle, terecht. Hij wil liever niet geïnterviewd worden. Veerle: “Ik schaamde me zo erg dat ik niet tegen hem durfde te praten. Niet dat ik dat in real life kon doen, want hij heeft zich sinds het feestje ziek gemeld. Als ik had geweten dat dit ervan zou komen, had ik het nooit gedaan.”

Uitstel van executie

Het feit dat Matthijs niets van zich liet horen, zorgde er niet voor dat zijn vrienden zich stil hielden. Veerle: “Toen ik in de klas kwam, kon ik wel door de grond zakken. Matthijs’ vrienden lieten namelijk het filmpje van mij op het grote scherm zien omdat de docent er nog niet was. Ik had geen idee wat ik moest doen, dus ik deed maar niks. Iedereen keek naar me, het was echt verschrikkelijk. Toen kwam onze Engels docent, meneer de Koning, binnen en gelukkig klikte hij het filmpje weg. Iedereen was een beetje aan het lachen en ik hoorde zelfs iemand fluisteren: ‘laten we het op Instagram zetten, dan kan iedereen zien wat een slet ze is!’ Echt, ik kon wel janken. Van meneer de Koning moest iedereen zijn telefoon wegdoen omdat hij de les wilde beginnen. ‘Uitstel van executie’ dacht ik. Opvallend was dat meneer de Koning er voor de rest niks over zei, hij zat een beetje afwezig op een blaadje te tekenen.”

Ik vroeg me af of hij ook voor hoer werd uitgemaakt

Haar aandacht bij de les houden zat er niet echt meer in voor Veerle. “Ik heb geen idee waar de les over is gegaan, het kon me ook weinig schelen. Ik heb me nog nooit zo ongelukkig en schuldig gevoeld.” Toch was schaamte niet het enige wat Veerle voelde. “Ook begon ik me af te vragen waarom die jongen waarmee ik gezoend had hier totaal buiten werd gelaten. Zijn naam wist ik niet, maar ik vroeg me af of hij ook voor hoer werd uitgemaakt? Ik dacht: ‘Waar is hij nu het moeilijk wordt?’ Ik wist dat ik na deze les afgebrand zou worden op het internet, dat was mijn grootste zorg.” Uiteindelijk liep de les ten einde, voor Veerle het startsein om te verdwijnen. “Ik was van plan om me ziek te melden en nooit meer terug te komen.”

Waar blijft die video?

Die verdwijning liet alleen nog even op zich wachten. Veerle: “Ik had mijn tas ingepakt en stond al half, maar meneer de Koning had nog een mededeling. Iets over pesten geloof ik, maar dat heb ik niet echt meegekregen, ik ben gelijk weggegaan. Toen ik thuis kwam, heb ik eerst heel lang gehuild en ben ik daarna toch maar op Instagram gaan kijken. Ik zag tot mijn verbazing nog geen beschamende video van mezelf langskomen. De hele dag was ik als een gek aan het refreshen, maar zonder verwacht resultaat. Ik begreep er niks van.”

Before you judge me, make sure you are perfect

Bijna niemand van Veerles klasgenoten wil door BEAM geïnterviewd worden. Behalve Julian (18), de oudste van de klas en een van de beste vrienden van Veerles vriend. Julian: “Ik heb dat filmpje zelf niet gemaakt, maar toen ik het zag was ik zo kwaad! Matthijs is echt een goede vriend van me en hij verdient het niet dat zijn vriendin vreemdgaat. Ik wilde het Veerle betaald zetten.” Toch deed Julian dit niet en dat had een reden. “Aan het eind van de les zei meneer de Koning iets over de week tegen pesten. Hij had het erover dat pesten het leven van mensen kapot kan maken. Hij sloot af met: ‘before you judge me, make sure you are perfect’. Hier schrok ik eerlijk gezegd een beetje van, want het leek net alsof die zin voor mij bedoeld was. Ik zei tegen de jongens dat we die video van Veerle niet online moesten zetten. Eerst vonden ze van wel, maar één voor één veranderden ze van mening. Niet veel later waren ze het allemaal met me eens. Uiteindelijk hebben we het filmpje verwijderd. Wel heb ik Veerle nog even een appje gestuurd.”

WhatsApp Image 2021-10-26 at 16.36.54

Veerle: “Ik was zo opgelucht en dankbaar dat de video verwijderd was. Echt bizar dat ze er niks mee hebben gedaan, dat heeft alles veranderd. Inmiddels hebben Matthijs en ik gepraat en heb ik mijn excuses aangeboden. Pas toen besefte ik hoe erg dit voor hem is geweest. Gelukkig zijn we nog steeds bij elkaar, daar ben ik zó blij mee. Een ding weet ik zeker: dit doe ik nooit meer. ”

BEAM vertaalt in deze serie met een knipoog Bijbelverhalen die vandaag de dag zeker viral zouden zijn gegaan. Komt het je misschien bekend voor? 

"Mijn vader ging jarenlang vreemd"

Lees ook over:

"Mijn vader ging jarenlang vreemd"

Geschreven door

Lotte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡