Ga naar submenu Ga naar zoekveld

For KING & COUNTRY: ‘De EO-Jongerendag voelde als een eerste date’

16 januari 2018 · Leestijd 7 min

Twee megamuzikale broers, ijzersterke lyrics, eerlijke verhalen, een theatrale show en échte verbinding met het publiek … Wie twee jaar terug op de EO-Jongerendag was, weet dat ik het heb over for KING & COUNTRY, een van de meest succesvolle christelijke bands van dit moment. Eind mei haalt BEAM de mannen weer naar Nederland, hoog tijd dus om ze wat beter te leren kennen.

“Sorry, Luke is er niet!” valt Joel met de deur in huis. “Hij moest naar huis omdat zijn hoogzwangere vrouw naar het ziekenhuis moest. Het gaat nu goed met haar, dus zit Luke weer in het vliegtuig voor de show van vanavond. Je zult het met mij moeten doen. Maar ik ben helemaal van jou.” Dat laat ik me geen twee keer zeggen.

Wat een show twee jaar terug op de EO-Jongerendag. Hoe was het om op zo’n podium te staan?
“Het was grandioos. We waren voor het eerst als for KING & COUNTRY in Nederland, dat was al mooi. Om dan ook nog in een voetbalstadion te staan, was geweldig. En dan met tienduizenden jonge mannen en vrouwen die zó enthousiast feestvierden met ons; het was een avond om nooit te vergeten.”

Jullie hadden al eerder op dit podium gestaan, toch?
Lachend: “Ja, klopt! Als backing vocals van onze zus Rebecca St. James. Als je dan terugkomt met je eigen band, is dat toch wel spannend. Het voelde een beetje als een eerste date. Dat we zó goed werden ontvangen, was heerlijk. We zijn geboren in Australië en wonen in Amerika. Europa, in het bijzonder Nederland, voelt een beetje als de link tussen die landen. Als ik er ben, weet ik: dit zijn mijn mensen.”

Hoe is het om zo’n beroemde christelijke band te zijn?
“We voelen de verantwoordelijkheid, zeker omdat we als christelijke band niet alleen onszelf, maar ook God vertegenwoordigen. Als band ben je soms best geïsoleerd: je leeft in bussen, vliegtuigen, kleedkamers. Het is belangrijk om grip op de realiteit te houden. Daarom willen we altijd in contact blijven met onze fans. Ik vind het fijn dat we gedurende de laatste vijf jaar heel steady zijn gegroeid, waardoor we echt een band van vertrouwen en begrip met onze fans hebben opgebouwd. Door eerlijke verhalen te vertellen, verbinden we onze harten met die van hen.”

Soms gaat het er zo heftig aan toe dat mensen vragen: “Jongens, gaat het wel?”’

Je zingt met je broer Luke, broer Ben regisseert jullie videoclips en de film Priceless, en vader David is jullie producer. Hoe is het om zo close samen te werken met familie?
“Er is een regel: ‘Nothing good comes easy.’ Luke en ik kunnen stevig en met veel passie discussiëren. Over een songtekst die wel of niet in een liedje thuishoort, of over wie welk stukje zingt. Soms gaat het er zo heftig aan toe dat mensen vragen: ‘Jongens, gaat het wel?’ Wat liedjes schrijven betreft, ben ik extreem en is Luke wat conservatiever, maar dat is tegelijkertijd het mooie. We werken al zo lang samen en respecteren en vertrouwen elkaar. Door onze bloedband lopen we nooit van elkaar weg en kunnen we onze ego’s opzijzetten. Trouwens, degene die een lyric het sterkst kan zingen, wint.”
 

Het diepere, langere, echtere geluk zit ’m in het uitdelen en opofferen van jezelf voor anderen

Wat is geluk volgens jou?
“Geluk zit voor mij meer in geven dan ontvangen; in dienen in plaats van gediend worden. Mijn vrouw belde me vannacht om half 5 omdat ze niet kon slapen. Meestal ben ik rond dat tijdstip vrij chagrijnig, dankzij God was ik nu in een goede bui. Ze kon haar verhaal doen, we baden samen, ik zong een liedje voor haar en zij kon weer slapen. Ik was zo blij dat ik haar iets kon geven. Veel mensen zeggen: ‘Geluk zit in succes.’ Of: ‘Geluk is krijgen wat je wilt.’ Misschien geldt dat voor een kort moment, maar het diepere, langere, echtere geluk zit ’m in het uitdelen en opofferen van jezelf voor anderen.”

Wil je zeggen dat jij niet gelukkiger bent geworden nu je succesvoller bent?
Twijfelend: “Nou, het leven is niet meer zo simpel als het ooit was. Ik vind een heleboel geluk in wat ik doe, begrijp me niet verkeerd. Maar uiteindelijk ben ik het gelukkigst als ik zie dat onze fans door onze muziek worden opgebouwd en bemoedigd.”

Hoe weet je dat dan? Vertellen ze dat op de sociale media?
“Onder andere, ja. Thank God for social media. Maar mensen zetten nooit zo snel de mindere kant van het leven online. Je voelt bij een show gewoon of je mensen aanspreekt of niet. Hoe meer shows we doen, hoe dieper we de connectie voelen met ons publiek. We begrijpen elkaar.”

Laten jullie zelf weleens de mindere kant van het leven zien? Als ik kijk naar foto’s van jou, samen met je vrouw – de bloedmooie en succesvolle zangeres Moriah Peters – zie ik een volmaakt stel met een perfect leven.
“Toevallig hadden we het er vandaag over. Vanmorgen verloor een vriend van ons zijn vrouw, vlak na de geboorte van hun eerste kindje. We hebben dat gedeeld op Instagram. Ik werk er nog aan om die moeilijke kant van het leven online te laten zien. Ik vind dat lastig, want sociale media gaan om snelle snapshots. Er is sprake van een relatie, maar wel een heel oppervlakkige. Vaak zien mensen niet al je berichten en lezen ze maar een klein deel. Toch hebben ze meteen hun oordeel klaar. Als ik een ruzie met mijn vrouw deel op sociale media, dan denken sommigen misschien: hun huwelijk loopt op de klippen. Ik praat veel liever over iets moeilijks op het podium, waar ik echt even de tijd en ruimte heb om mijn verhaal te doen.” 

Moriah en jij bewaarden de eerste kus (!) tot het huwelijk. Is dat de sleutel tot een gelukkig huwelijk?
“Zo zou ik dat nooit zeggen, maar ook voor relaties geldt: je waardeert iets goeds niet tenzij je er hard voor moet werken. Mijn vrouw gaf zichzelf, haar eerste kus, haar lichaam aan mij op onze trouwdag. Daarmee is de seks binnen het huwelijk gebouwd op diep vertrouwen, begrip en liefde. Geef je jezelf weg op de eerste date, dan voelt dat een stuk goedkoper. Soms is geduld hebben de beste manier om van iemand te houden.”

Als we niet eerlijk zijn, heeft het geen zin

Jullie liedjes en film gaan over grote thema’s, zoals zelfwaarde, ziekte en mensenhandel. Waarom kiezen jullie daarvoor?
“Muziek is altijd een groot onderdeel van ons leven geweest. We zijn er echt mee opgegroeid. Daardoor hebben we gezien welke mooie, maar ook lelijke dingen muziek kan doen. Toen Luke en ik samen een band wilden starten, zeiden we: ‘Als we dit willen doen, moeten we het eerlijk doen. Dan moeten we schrijven over wat we zien in onze cultuur, in onze eigen levens, in relaties, in ons leven met God.’ Als we niet eerlijk zijn, heeft het geen zin. Dan gaat het gewoon over dansen en een goede tijd hebben. Maar muziek kan zo veel meer zijn dan dat. Wij hopen dat onze muziek mensen dieper kan dragen, kan inspireren. We zien soms fans met onze lyrics als tattoo op hun lichaam. Zo bijzonder!”

Wordt het nieuwe album nog beter dan het vorige?
Lachend: “Dat laat ik graag aan jullie over. We zijn hard aan het schrijven en ik ben er heel enthousiast over. Ik geef je twee woorden over het nieuwe album: dramatic en joyful. Het wordt huilen en nog meer lachen. We zien er ontzettend naar uit om jullie in mei te zien.”

26 mei 2018 staat for KING & COUNTRY op de EO-Jongerendag. Je kunt vanaf 26 januari je tickets bestellen. Meer informatie? Bekijk de EOJD site.

Dit artikel verscheen eerder in het BEAM Magazine van mei 2017.

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡