Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Evolutie én schepping: volgens ‘Oer' gaan die twee prima samen

28 mei 2020 · Leestijd 3 min

Schepping of evolutie? Die vraag krijgen veel christenen naar hun hoofd geslingerd. De drie christelijke schrijvers van het boek ‘Oer’ zeggen dat deze twee visies prima door een deur kunnen. Vanuit het perspectief van Proton, een minuscuul deeltje, kijk je mee naar het waanzinnige ontstaan van tijd, ruimte en natuur.

Het boek ‘Oer’ is eigenlijk een spannende roman. Door de ogen van Proton, een minuscuul klein deeltje dat vlak na de oerknal ontstaat en door de ruimte heenvliegt, zie je als lezer hoe alles ontstaat. Van de oerknal en hoe het leven evolueert tot de onmisbare rol van Jezus in dit geheel en het leven van nu. Proton reist mee met Abraham, als onderdeel van een tent, hij zit in de stok waar Jezus mee wandelt en later geslagen wordt, en komt uiteindelijk terecht in het perkament waar Johannes het bijbelboek Openbaring schrijft. Proton ziet het als zijn missie om ons – de mensheid – te laten zien dat God altijd al een plan met de schepping had en dat de oerknal hier het waanzinnige begin van was.

afbeelding

Tekst gaat verder onder afbeelding

Te weinig geloof om atheïst te zijn

De drie schrijvers van het boek vormen een perfecte match: Corien Oranje als verteller, Gijsbert van den Brink is theoloog en Cees Dekker is wetenschapper. Deze nanofysicus licht een interview met de Volkskrant een tipje van de sluier op: “Aan het eind van het boek volgt een discussie in het nu, tussen astronauten aan boord van een ruimtestation in een baan om de aarde. Een van hen zegt dan het volgende: ‘Ik geloof dat het leven een bedoeling heeft. Ik geloof in de waardigheid van elk mens. Ik geloof dat sommige dingen moreel absoluut fout zijn. Ik ervaar de aanwezigheid van God in mijn leven. En ál die dingen zou ik als illusies moeten beschouwen als ik atheïst zou worden [...]. Nou, het spijt me, dat wil er bij mij niet in. Ik heb te weinig geloof om atheïst te zijn.’” En dat is precies hoe de wetenschapper zelf naar de wereld kijkt.

Vragen en twijfels

Eline Hoogeboom – oprichter van Huis van Belle – is enthousiast over het boek: “Veel jongeren zitten met vragen over oerknal, evolutie en geloof, en ze weten niet altijd waar ze met hun twijfels naartoe moeten. Het is goed dat er mensen opstaan die vanuit hun kennis antwoord geven op belangrijke vragen of achtergronden duiden vanuit de Bijbel. ‘Oer’ verbindt wetenschap en de Bijbel op een toegankelijke manier!”
‘Oer’ is nu te koop.

Wat vind jij: gaan evolutie en schepping samen?

Lees ook: Wauw, zo klein is de mens in Gods schepping!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡