Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Erjan (20) heeft 700K volgers: ‘Zelfs vrienden weten dit niet van me’

2 december 2022 · Leestijd 3 min

Hij kan twaalf keer de Johan Cruijf Arena vullen met al zijn volgers en toch weet niemand wie hij is of hoe hij eruitziet. Wat begon als een weddenschap eindigde voor Erjan (20) in de Instagram-accounts AHmakkers, Memetradeguy en Behindthemoviie: “Likes en volgers maken me niet zoveel uit. Ik wil gewoon mensen aan het lachen maken.”

“Het ontstond uit verveling. Ik was dertien en kwam met mijn broertje en buurjongen een paar grote accounts tegen op Instagram. ‘Dat kunnen wij ook’, dachten we toen. Zo begonnen we een soort challenge wie het grootste account kon maken. Het was niet heel succesvol, want ik postte vooral allemaal domme dingen, maar zo is het wel begonnen. Met vijfhonderd volgers bloedde het account een beetje dood, maar in 2016 besloot ik opnieuw te beginnen. Deze keer haalde ik al dertienduizend volgers door het posten van memes. Helaas werd ik gehacked en was ik weer terug bij af.”

Gehacked

“Ik had inmiddels wel goed door hoe Instagram werkte en hoe je een account groot kon maken. Ik zat zelfs in een groep met andere grote accounts, zodat we elkaar een beetje konden helpen. En zo begon ik weer een account met zelfgemaakte, grappige WhatsApp gesprekken. Dat heb ik best lang volgehouden, totdat ik bij de Albert Heijn ging werken.”

Anoniem

“Er gebeurden zoveel grappige dingen op werk, dat ik er memes van maakte en die postte op een nieuw Instagram-account: AHmakkers. Redelijk snel begon het account groot te worden, maar niemand wist dat ik erachter zat. Ik was een keer aan het werk toen een collega een meme van AHmakkers aan mij liet zien, zonder dat hij wist dat ik die gemaakt had. Ik blijf liever anoniem. Als ik met vrienden praat over mijn accounts voelt het al snel opschepperig. Daarom weten veel vrienden het ook niet.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Money

“Ik startte naast AHmakkers ook een Engels meme-account. Nederland had ik redelijk uitgespeeld, en in het Engels haal je altijd meer bereik. Dit werd Memetradeguy. Ik deel  grappige memes of TikToks die ik tegenkom en heb inmiddels al 600K volgers. Toch blijft AHmakkers mijn favoriete account om mee bezig te zijn. Ik probeer er een soort bedrijfje van te maken, want met de accounts zelf verdien ik helemaal niks. Tijdens corona heb ik bijvoorbeeld AHmakkers mondkapjes verkocht en ben ik laatst begonnen met stickerpakketten die mensen kunnen kopen. Op die manier verdien ik er nog een beetje aan.”

Lachen

“Ik merk wel dat steeds minder jongeren op Instagram zitten en dus verlies ik ook regelmatig volgers. Natuurlijk is dat jammer, maar ik lig er niet wakker van. Het maakt me niet uit dat de ene post veel minder likes krijgt dan de andere. Ik wil gewoon mensen aan het lachen maken.”

Kan ik straks nooit meer op TikTok?!

Lees ook over:

Kan ik straks nooit meer op TikTok?!

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡