Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kan ik straks nooit meer op TikTok?!

14 november 2022 · Leestijd 2 min

Leuke dansfilmpjes, grappige sketches, schattige hondenvideo’s: TikTok heeft het allemaal en daarom breng jij, samen met zo’n 3,5 miljoen andere Nederlandse jongeren, heel wat uurtjes door op de app. Misschien is dat binnenkort wel verledentijd. Als het aan Don Ceder, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, ligt, verdwijnt de app namelijk zo snel mogelijk uit de Play- en Appstore.

Gegevens

Dat komt omdat TikTok niet alleen maar leuke kanten heeft. TikTok is een Chinese app. Er zijn zorgen over de bescherming de gegevens van TikTokgebruikers. TikTok zou namelijk informatie over de gebruikers delen met de Chinese overheid. “Het is onze taak om burgers te beschermen. TikTok in deze vorm moet van de markt,” vindt Don Ceder. Ook zouden de gegevens doorgespeeld worden naar adverteerders. Dat mag volgens de privacywetgeving helemaal niet.

Chinese wetten

China heeft andere wetten dan Europa en Amerika op gebied van bescherming van persoonsgegevens. In Amerika en Europa mogen bedrijven niet zomaar gegevens doorgeven aan de overheid. In China mag dat wel. Chinese bedrijven zijn zelfs verplicht om de data te geven als de overheid daar om vraagt.

Onderzoek

TikTok zegt zichzelf niet schuldig te maken aan één van deze dingen. Maar nog geen stress: voorlopig hoef je niet bang te zijn dat je de hondenfilmpjes moet missen. Een verbod gaat er voorlopig waarschijnlijk (nog) niet komen. Wel wordt er door het kabinet een onderzoek gestart naar de app. (Bron: rtlnieuws.nl en nos.nl)

Risico

Nu je dit allemaal gelezen kun je misschien denken: wat boeit het eigenlijk dat de Chinese overheid weet welke filmpjes ik kijk? Maar het gaat wel wat verder dan dat. Jouw gedrag, je locatie, met wie je omgaat, alles kan heel goed getrackt worden. Dat klinkt misschien al wat minder relaxed. (Bron: actualiteitenictrecht.com)

Ik verwijder TikTok meteen!

Anouk zit een dag lang non-stop op TikTok😳📲

Lees ook over:

Anouk zit een dag lang non-stop op TikTok😳📲

Geschreven door

Sophie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡