Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Er gaan meer mensen naar de kerk dan het voetbal"

4 september 2018 · Leestijd 2 min

Andries Knevel tweette erover en EenVandaag controleerde het: gaan er inderdaad meer mensen naar de kerk dan het voetbal? "Op zondag gaan er 1,1 miljoen mensen naar de kerk en 345.000 mensen (inclusief zaterdag) naar het Betaald Voetbal."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Gaan er meer mensen naar de kerk dan het voetbal?

EenVandaag sprak met Tanja Traag van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): “Als het CBS het heeft over kerkgang dan hebben we het over mensen die één keer per maand of vaker naar de kerk gaan. Ongeveer de helft van de 18-plussers zegt dat ze een kerkelijke gezindte hebben. Daarvan gaat 16 procent een keer in de maand of vaker naar de kerk." Wanneer je dat omrekent kom je inderdaad op 1,1 miljoen mensen. "Dat zijn alleen geen mensen die elke zondag in de kerkbanken zitten", zegt Traag. "Dat percentage ligt een stuk lager. De meest recente cijfers geven aan dat ongeveer 10 procent in 2015 wekelijks naar de kerk gaat. Dat komt ongeveer neer op 700.000.”

Daarnaast zegt Andries Knevel dat 345.00 mensen elk weekend een wedstrijd bezoeken in het Betaald Voetbal. VI-verslaggever Tom Knipping zette eerder dit jaar alle bezoekersaantallen op een rijtje: “Nee, dat is behoorlijk overdreven. Het gaat om 6 miljoen mensen per jaar die naar de Eredivsie gaan. Dat komt neer op 160.000 à 170.000 per week. Dan heb je nog een tweede betaalde competitie en dat is de Eerste Divisie. Die trekt 1,2 miljoen mensen per jaar. Tel je die twee bij elkaar op, dan zitten er ruim 250.000 mensen per week in een voetbalstadion.”

Al liggen de cijfers net iets anders: er gaan wel degelijk meer mensen naar de kerk! Goed dat de bezuinigingen grotendeels zijn teruggedraaid :)

Bron: EenVandaag

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡