Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eleonore valt op vrouwen en blijft single: “God weet wat goed voor mij is”

25 januari 2021 · Leestijd 4 min

In het EO-programma ‘Ken je mij’ delen homoseksuele mannen en vrouwen hun ervaringen over acceptatie in de christelijke wereld. De deelnemers van het programma schrijven brieven aan elkaar en luisteren naar elkaars persoonlijke geloofsverhaal. Wij spraken Eleonore over haar deelname. Zij kiest ervoor om single te blijven en wisselt brieven uit met Joke, die getrouwd is met haar vrouw.

Waarom wilde je meedoen aan dit programma?

“Er heerst onder christenen nog altijd een groot taboe over dit onderwerp. Er zijn weinig voorbeelden voor mensen die nog in de kast zitten. Ik wil mensen graag laten zien hoe het bij mij is gegaan en dat de keuze om single te blijven niet perse slecht is.”

Jouw broertje is ook homoseksueel, maakte dat het makkelijker of juist moeilijker om uit de kast te komen?

“Allebei eigenlijk. Aan de ene kant was het makkelijk omdat ik wist hoe mensen erop zouden reageren. Het onderwerp was al regelmatig besproken binnen mijn vrienden- en familiekring. Ik hoefde niet bang te zijn voor negatieve reacties. Tegelijk werd het juist moeilijker: mijn keuze om single te blijven en de keuze van mijn broertje om geen kinderen te willen, zorgt ervoor dat mijn ouders nooit kleinkinderen krijgen. Ik heb dat nooit zo gewild en vind het heel erg voor hen. Gelukkig hebben ze het mij nooit kwalijk genomen en hebben zij dit uiteindelijk een plekje kunnen geven. Dat maakt het voor mij dragelijker.”

Waarom kies je ervoor om single te blijven?

“Ik vind dat een hele persoonlijke keuze, die ik nooit aan iemand zou willen opdringen. Ik vertrouw erop dat God weet wat het beste voor mij is. Dat betekent niet dat het altijd makkelijk is, of dat ik het er altijd mee eens ben. Het is ook niet zo zwart wit: ‘dit is wat het is’, misschien zal mijn keuze ooit veranderen. Dat is een blijvend proces waarin ik mijn besluit regelmatig heroverweeg.”

Wat heeft dit gedaan met jouw relatie met God?

“Door dit alles heb ik God dieper leren kennen. Mijn beeld van God is nooit veranderd, maar ikzelf wel. Ik heb sinds ik uit de kast kwam opnieuw moeten leren ontdekken wie Hij is. In die periode ben ik ook boos op Hem geweest, en nog steeds wel eens. ‘Waarom heeft U dit niet anders bedacht?’, vraag ik me soms af. Ik snap niet waarom ik lesbisch ben, ik zie het nut er niet van in, maar God ziet dat ongetwijfeld wel.”

Wat heb je uit het contact met Joke gehaald?

“Ik heb gezien dat Joke door precies hetzelfde proces heenging als ik. Ook zij had twijfels en vragen. Ik heb nog nooit zo intensief met iemand gepraat die in hetzelfde schuitje zit als ik. Het was zo mooi om te zien dat onze levens, ondanks de verschillende keuzes, niet heel ver uit elkaar liggen. We hebben een ander besluit genomen, maar we geloven in dezelfde God. Die twee beslissingen kunnen gewoon naast elkaar bestaan. Er is niet één unieke waarheid. Dit is iets wat jij samen met God moet uitvechten, dat kan een ander niet voor je doen.”

Wat is je tip aan jongeren die in hetzelfde schuitje zitten?

“Als je nog niet uit de kast bent, als middenin dat proces zit: praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je dit allemaal in je eentje moet uitvinden word je gek. Zoek naar iemand die positief reageert en jou verder kan helpen en steunen.”

Op welke reacties hoop je?

“Het voelt ontzettend kwetsbaar om mijn verhaal op televisie te delen. Het liefst zou ik na de uitzending drie dagen onderduiken. Ik hoop vooral dat mensen mijn verhaal respecteren en dat er meer openheid ontstaat doordat ik dit deel.”

Kijk de aflevering van Eleonore en Joke hieronder terug!

Lees ook: Jacob-Willem is homo: "Ik weet dat de Bijbel mij niet afkeurt"

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡