Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elano's (19) zusje overleed aan botkanker: 'Ik kon niet huilen, totdat ze overleed'

2 november 2022 · Leestijd 3 min

Alicia is veertien als ze last krijgt van haar knie. Niemand vermoedt iets ernstigs, het is vast een hockeyblessure. Maar het blijkt goed mis: Alicia heeft een extreem agressieve vorm van botkanker. Haar broer Elano kan het niet geloven. “Ik hoopte tot op het laatste moment dat ze opeens beter zou worden.”

Elano: “Alicia en ik hadden een heel goede band. Ze was tweeëneenhalf jaar jonger dan ik, maar vanaf dat ik mij herinner waren we samen." Die sterke broer-zus band komt onder andere door de vakanties samen.“Wij hadden het geluk dat we als gezin altijd naar mooie vakantiebestemmingen konden reizen. Daardoor werden we op jonge leeftijd ondergedompeld in mooie culturen en avonturen. Alicia, mijn ouders en ik waren altijd wekenlang met zijn vieren op reis. Dat heeft onze band heel speciaal gemaakt.”

Ziek

“Ik was overtuigd dat er in mijn leven geen erge dingen zouden gebeuren, totdat mijn ouders en Alicia op de bank zaten en mij vertelden hoe ziek Alicia was.” Voor Elano is het moeilijk om het nieuws te geloven. “Ik hoopte tot op het laatste moment dat ze opeens beter zou worden. We hadden het er bijna nooit over dat ze zo ziek was. Ik vond het ook lastig om  met haar hierover te praten, ik hield onze gesprekken graag positief. Door dingen uit te spreken worden ze ook in een keer te echt.” Alicia bespreekt haar ziekte vooral met haar ouders en enkele vriendinnen, vertelt Elano. “Misschien was het ook goed dat ze het met mij minder deed, omdat dat onze band zou veranderen.”

De laatste reis

Er is veel verdriet in die tijd, maar het gezin richt zich liever op leuke dingen, zoals hun reis naar Curaçao. “Dat wilde Alicia graag. Een deel van onze familie woont op Curaçao. We deden die week fantastische dingen, zoals met dolfijnen zwemmen." Doordat Alicia is gestopt met chemo, heeft ze ook weer een beetje haar en de zon geeft wat kleur op haar gezicht. "Ze zag er beter uit, terwijl ze diep van binnen alleen maar zieker werd. Nu was het extra moeilijk om te geloven dat ze echt zo ziek was."

"Mijn zusje kon overdag echt volop genieten en alles in zich opnemen," herinnert Elano zich. "Maar de nachten waren wel zwaar, dan kwam het besef bij haar en ons dat de reden van de reis onwaarschijnlijk pijnlijk was.”

Dit verhaal is gemaakt door onze collega's van Ik Mis Je. Het hele verhaal over het overlijden van Alicia en hoe het daarna met Elano ging, lees je via de knop hieronder.

Naar het hele artikel
Fleur: 'Zelfs therapie gaf geen uitweg meer'

Lees ook over:

Fleur: 'Zelfs therapie gaf geen uitweg meer'

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡