Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eerste hulp bij autorijles (want dit gaat niet altijd goed)

16 mei 2024 · Leestijd 4 min

BEAM is een fantastische community van duizenden christelijke jongeren. Wij horen op onze redactie allerlei verhalen uit jullie levens en dat is heel leuk, maar soms schrikken we ook. Veel van jullie hebben autorijlessen of zijn van plan deze binnenkort te gaan volgen, maar in die lesauto gebeuren af en toe best lastige en ongepaste dingen. Hoe kan je hier zo goed mogelijk mee om gaan?

Ik heb geen klik met mijn instructeur

Je gaat gemiddeld zo’n veertig uur met jouw instructeur in een auto zitten, dus het is belangrijk dat je een beetje een klik met deze persoon hebt. We raden je aan altijd een proefles te volgen voordat je je officieel aanmeldt bij een rijschool. Het is nóg slimmer om bij meerdere rijscholen een proefles te volgen, dan kan je de instructeurs en de manier van lesgeven met elkaar vergelijken. Proeflessen zijn best vaak gratis, maak daar vooral gebruik van!

Het kan natuurlijk een beetje ongemakkelijk zijn om na een proefles te laten weten dat je toch niet bij die rijschool wilt gaan lessen, maar het is belangrijk dat je dit toch doet. Jij bent de klant, want jij betaalt, dus maak daarin een keuze die goed voelt voor jou. De rijscholen overleven een afwijzing wel.

Ps: O ja, het kan natuurlijk ook dat je juist een heeeeeele goede klik hebt met je instructeur. Wij horen weleens verhalen dat er liefde opbloeit tussen leerling en instructeur. Heel eerlijk: dit is geen goed idee. Check hier wat tips om ermee om te gaan:

5 TIPS: What to do als je verliefd bent op je docent?

Lees ook over:

5 TIPS: What to do als je verliefd bent op je docent?

Ik voel me niet veilig bij mijn instructeur

Geen klik hebben is één ding, maar wij horen helaas ook weleens verhalen voorbijkomen dat jullie je echt onveilig voelen naast je rijdocent. Dat is natuurlijk echt niet oké. Dit gevoel van onveiligheid kan te maken hebben met desinteresse: instructeurs die op hun telefoon zitten tijdens jouw les bijvoorbeeld. Ook kan het te maken hebben met de manier van lesgeven: schreeuwen, kortaf reageren, lelijke feedback geven of zelfs fysiek een tik uitdelen. Tenslotte zijn er helaas ook instructeurs die ongepaste opmerkingen maken, bijvoorbeeld over hoe je eruitziet. We hopen dat je dit allemaal nooit meegemaakt hebt of gaat meemaken, maar helaas gebeurt het af en toe wel.

Als jij in zo’n situatie zit of hebt gezeten: deel het met mensen die je vertrouwt. En ook al is het financieel niet fijn en soms zelfs onhandig, stop alsjeblieft met rijden bij deze instructeur als je je onveilig voelt. Je kan ALTIJD switchen van rijschool. Jouw veiligheid is belangrijker dan zo snel en goedkoop mogelijk je rijbewijs halen.

Ik word niet eerlijk behandeld

Er zijn veel goede rijscholen, maar helaas gaat het niet altijd even eerlijk. Wat nou als je voor de gek wordt gehouden met een onhaalbaar stuntpakket zoals 'haal met 15 lessen je rijbewijs'? Examen doen is best wel duur en een deel van dit geld gaat naar jouw rijschool. Er zijn verhalen bekend van rijscholen die leerlingen te vroeg examen laten doen zodat ze het nooit een eerste keer halen. Op die manier moeten leerlingen vaker examen doen en verdient de rijschool hier veel geld aan. Echt niet oké.

Word jij ook niet eerlijk behandeld of wil je je graag goed inlezen voor je een rijschool kiest? Check in deze video van NOS Stories wat je kan doen en waar je op moet letten:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ik word gewoon ontzettend zenuwachtig van rijlessen

Het is spannend om iets te leren wat je nog helemaal niet kan. Ook is autorijden niet zomaar iets: het kan gevaarlijk zijn en het is een drama als je ergens tegenaan rijdt. En wat dacht je van inparkeren en dat mensen dan boos naar je toeteren omdat je niet snel genoeg gaat? VRESELIJK! Het is dus niet gek als je er een beetje zenuwachtig van wordt, no worries.

Probeer jezelf te blijven vertellen dat bijna iedereen in Nederland rijlessen heeft gehad én heeft overleefd: ooit komt het dus goed. En loop je helemaal vast in je paniek en angst? Deel het met God en vertel dit aan je opvoeder(s), familielid of mentor zodat ze samen met jou een goede oplossing kunnen bedenken.

< hier komt een video van een zenuwachtige Gerben die rijles krijgt van Wilke. Zeker de moeite waard om nog een keer voor terug te komen >

Gruwelijke rijles verhalen: "Mijn rij-instructeur viel in slaap"

Lees ook over:

Gruwelijke rijles verhalen: "Mijn rij-instructeur viel in slaap"
Rijlesgruwel: "Ik moest zachter rijden zodat de rij-instructeur kon flirten..."

Lees ook over:

Rijlesgruwel: "Ik moest zachter rijden zodat de rij-instructeur kon flirten..."
Rijlesgruwel: "Mijn rij-instructeur versprak zich waardoor ik een tuin inreed”

Lees ook over:

Rijlesgruwel: "Mijn rij-instructeur versprak zich waardoor ik een tuin inreed”

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡