Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 TIPS: What to do als je verliefd bent op je docent?

30 maart 2017 · Leestijd 4 min

Veel van jullie kennen dit wel... Je lieve lerares op de basisschool, de leuke gymdocent of de jonge leraar-in-opleiding: stiekem ben je smoorverliefd op deze persoon. Maar ja, een relatie aangaan is natuurlijk helemaal niet realistisch. Help, wat moet je doen?

Het is helemaal niet gek dat je verliefd wordt op je leraar of lerares. Op iedere school (en in lesauto's, sportkantines en zwembaden) ontstaan honderden fantasieën over happily ever afters met docenten. Toch is het slim om hier op een bepaalde manier mee om te gaan. Check deze tips:

Tip 1: Houd het een beetje voor jezelf

Als je verliefd bent, wil je dit het liefste van de daken schreeuwen. Maar dat is nu niet zo’n goed idee. Wat nou als iemand het aan deze docent vertelt? Dan durf jij je toch niet meer te vertonen in z'n les? Er hoeft maar één loslippig iemand tussen te zitten en hele school weet van jouw crush. Vervelend voor jou en ook vervelend voor je docent. Vertel het dus niet zomaar aan mensen die je niet helemaal vertrouwt of niet heel goed kent.

Tip 2: Laat het geen obsessie worden

Verliefd zijn is leuk en natuurlijk mag je best fantaseren over hoe jij en je docent elkaar het ja-woord geven. Maar maak het niet meer dan die fantasie. Als jij steeds serieuzere gevoelens voor je docent krijgt, kan dit je schoolwerk in de weg staan. Je weet dan niet meer hoe je je moet gedragen in de les en je kunt alleen nog maar aan je docent denken. Is het al zo’n groot probleem geworden? Dan kun je misschien met de vertrouwenspersoon op school praten. Zij zijn er voor jou en wat je hen vertelt, vertellen zij niet zomaar door.

Tip 3: Beter ga je niet flirten

Je brengt je docent in de problemen als je een relatie probeert aan te gaan. Sterker nog. Als je minderjarig bent, is het zelfs wettelijk verboden en kan je docent hier straf voor krijgen. Creëer voor jullie allebei dus geen ongemakkelijke situatie en laat niet aan je docent merken dat je hem of haar leuk vindt. Lastig, maar wel de beste keuze.

Tip 4: Neem afscheid

Wees realistisch. De kans dat jullie samen eindigen is heel erg klein. Op een middelbare school gebeurt het gemiddeld één keer per tien jaar, maar zulke relaties eindigen meestal in een schandaal en teleurstellingen. Als docent en leerling zitten jullie nu eenmaal in een hele andere levensfase. Om je verliefdheid vaarwel te zeggen, moet je het afsluiten. Schrijf een brief op papier of in je notities aan je docent waarin je je gevoelens beschrijft en waarin je uitlegt waarom het niets kan worden tussen jullie. Neem met de brief afscheid, maar laat het niet aan je docent lezen. Verbrand de brief desnoods, maar houd het voor jezelf.  

Tip 5: Ontspan! Er komt wel iemand op je pad

Conclusie: hoewel verliefd zijn op je docent verre van praktisch is, is het ook niet heel gek. Troost je: jij hebt tenminste een leuke leraar. Anderen moeten het doen met bijna-gepensioneerden. En denk nu niet dat de liefde niet voor jou is weggelegd, er komt vast wel iemand op je pad. Wat vond je zo leuk aan je docent? De looks, de humor of diens volwassenheid? Kijk om je heen! Zoek die eigenschappen in leeftijdsgenoten die in dezelfde levensfase en wie weet heb jij straks een veel leukere versie van je docent naast je lopen. 

Ben jij wel eens verliefd geweest op je docent en wil je erover doorpraten? Wij zijn je luisterend oor op WhatsApp (06-83673700) of DM (@EOBEAM)

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡