Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een MAF-piloot als vader: “Ik moest al mijn vrienden in Nederland achterlaten”

5 september 2018 · Leestijd 3 min

Opscheppen over het werk van je vader, als kind doe je niets liever. Voor de 19-jarige Mark blijft het opscheppen dan misschien achterwege, maar dat zijn vader een héle bijzondere baan heeft, is overduidelijk. Als MAF-piloot (Mission Aviation Fellowship) vliegt zijn vader Andy over Suriname om mensen in nood te kunnen helpen.

Eén groot avontuur

Sinds 2011 woont Mark samen met zijn ouders, drie broers, één halfbroertje en één halfzusje in Suriname. Voor zijn vader voelde het werk als MAF-piloot als een roeping van God. Zijn liefde voor vliegen besloot hij te combineren met een prachtige taak, zijn baan als directeur gaf hij op. Suriname was een droomplek, en ook Mark vond de verhuizing fantastisch. “Ik vond het heel gaaf dat we in Suriname gingen wonen. Het begon allemaal als één groot avontuur, daardoor was het in het begin vooral nog heel leuk.” Toch bleef dit enthousiaste gevoel niet heel lang hangen bij Mark.

Liever in Nederland

afbeelding

Toen alle spanning ervan af was, bleek de grote verandering toch iets moeilijker dan gedacht. Mark begon met veel moeite op zijn nieuwe school. Omdat alles in het Engels was, begon het allemaal wat stroef. Ook het maken van vrienden verliep niet vlekkeloos. “Ik had al mijn vrienden in Nederland achtergelaten. De Surinaamse cultuur en mensen zijn zo anders dan in Nederland. Daar heb ik wel echt even moeite mee gehad. Toch is het me gelukt om me aan te passen aan hun leefgewoontes en heb ik een superleuke tijd gehad. Ik heb er veel vrienden en mooie herinneringen aan over gehouden. Toch woon ik uiteindelijk liever in Nederland, daar ligt mijn toekomst.”

Van vliegen tot schoonmaken

Dat het werk van zijn vader niet alledaags is, realiseert Mark zich heel goed: “Ik vind het werk van mijn vader heel gaaf, af en toe ga ik met hem mee als hij gaat vliegen, dat is bijzonder. Naast piloot is hij ook nog manager en stuurt hij de zaak aan. Hij is dus wel aardig druk. Mijn moeder doet veel vrijwilligerswerk en is thuis bezig met het huishouden. Wijzelf hebben verder geen taken – behalve natuurlijk ons huiswerk –, maar we helpen mijn moeder regelmatig in het huishouden.”

Een week met indianen

Alsof het leven van de familie Bijkerk nog niet bijzonder genoeg was, werd het gezin ook nog eens een paar maanden gevolgd voor het TV-programma Bushpiloten van de EO. Hierin werden een hoop bijzondere dingen gefilmd. Toch is Marks meest bijzondere herinnering niet vastgelegd op camera. “Op een gegeven moment hadden we met mijn familie een trip gepland richting het binnenland van Suriname. We hebben toen een week lang samen met de indianen geleefd op een afgelegen plek. Een week zonder stroom, kraanwater en licht. Dit was voor mij een ontzettend bijzondere ervaring. Het lijkt me geweldig om de wereld in de toekomst nog verder op een avontuurlijke manier te ontdekken.”

Volg Mark's avonturen ook op zijn Instagram!

Wil je nog meer zien van de familie Bijkerk in Suriname? De hele serie kijk je hier!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡