ECHT WAAR: Ouderen pesten net zoveel als kinderen
Pesten, we praten er als mens vaak genoeg over. We zien een film over pesten en we zeggen dat het niet oké is. Iemand wordt getreiterd op school en een leraar zegt er wat van. Maar wat zijn de cijfers? Waar gebeurt het? Wij zochten het op.
Wat is pesten eigenlijk?
Pesten wordt altijd bepaald door de ontvanger. Iemand die pest kan makkelijk zeggen ‘’het is een grapje’’, maar als de ander zich gepest voelt, dan is het pesten. Dit kan zowel fysiek als mentaal zijn. ‘kleine’ acties als iemand buitensluiten of negeren kunnen hier ook onder vallen. Het slachtoffer van pesten laat vaak signalen zien als isolatie, veel afwezigheid op school / werk en zogenaamde klachten als hoofdpijn en buikpijn. De pestkop doet vaak stoer, wil zichzelf constant bewijzen en wordt vaak gevreesd door de vriendengroep.
Pesten op school
Op de basisschool wordt ongeveer tien procent van de leerlingen gepest. Op de middelbare school gaat het om acht procent. Natuurlijk zijn deze cijfers al veel te hoog, maar het cijfer van leerlingen die pesten is nog hoger. Twintig procent heeft namelijk aangegeven te pesten. Vaak zijn de pestkoppen ook zelf gepest of zelfs depressief. Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd toegang tot een mobiel, tablet of laptop. Ondanks dat komt cyberpesten niet extreem veel voor op de basisschool. Zeven procent van de slachtoffers wordt online gepest en voor de rest gebeurt het gewoon op het schoolplein of in de klas. Op de middelbare school is ruim negentien procent van de gepeste leerlingen slachtoffer van cyberpesten.
Pesten op de werkvloer
Vaak denk je bij pesten aan kinderen, maar niks is minder waar. Helaas gebeurt het ook onder volwassenen. Ruim een kwart van alle mensen in Nederland is ooit gepest door een collega of leidinggevende. In 2014 waren dat een half miljoen mensen. 32 procent van de leidinggevenden doet hier echt iets aan, maar voor de rest wordt er weinig tot nooit over gepraat. Dat zou eigenlijk wel moeten, toch?
Pesten in het verzorgingstehuis
Pesten komt bizar genoeg net zoveel voor bij ouderen in het verzorgingstehuis als bij kinderen op school. Toch is hier bijna geen onderzoek naar gedaan en lijkt het wel een taboe te zijn om over te praten. Pesten bij ouderen gaat vaak om plekken bezet houden, anderen buitensluiten, elkaar negeren en zelfs de weg blokkeren met de rollator. Het lijkt een toenemend probleem te worden, omdat er geen actie wordt ondernomen.
Pesten in de kerk
Specifieke cijfers zijn er niet, maar ook in de kerk wordt er buitengesloten, getreiterd en genegeerd. Dit terwijl er meerdere keren over pesten wordt gesproken in de Bijbel, waaronder in Psalm 1: ‘’Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen, die de weg van zondaars niet betreedt, bij spotters niet aan tafel zit, maar vreugde vindt in de wet van de Heer en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht. Hij zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei. Zo niet de wettelozen! Zij zijn als kaf dat verwaait in de wind. Wettelozen houden niet stand waar recht heerst, zondaars niet in de kring van de rechtvaardigen. De Heer beschermt de weg van de rechtvaardigen, de weg van de wettelozen loopt dood.’’
In een perfecte wereld hoefden we dit artikel natuurlijk helemaal niet te schrijven, maar de cijfers zijn er toch echt. Onthoud vooral dat God van je houdt en bij je is. Wil je nou meer informatie of kijken wat jij kan doen om pesten te stoppen? Ga dan naar stoppestennu.nl.
Geschreven door
Anouk Timmer