Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dzhuliana (15) vluchtte uit Syrië én uit Oekraïne: ‘Nu kan ik eindelijk gelukkig zijn’

15 december 2022 · Leestijd 3 min

Dzhuliana is pas 15 jaar en heeft al twee keer moeten vluchten voor een oorlog. Inmiddels woont ze in het asielzoekerscentrum in Harskamp. Hier leeft ze met haar broer, zus, vader en moeder op één kamer. Toch is Dzuhliana dankbaar: “Nederland is een heel mooi land en alles is hier veel beter.”

Oorlog

Dzhuliana werd zelf geboren in Oekraïne. Haar ouders waren naar Oekraïne gevlucht vanuit Syrië. Kort na Dzhuliana’s geboorte keerde het gezin terug naar Syrië. Totdat de oorlog uitbrak in Syrië. De driejarige Dzhuliana vluchtte met haar ouders terug naar Oekraïne, naar de hoofdstad Kyiv. Ze weet hier weinig van, omdat ze nog zo jong was. In Oekraïne ging ze naar de basisschool, totdat in februari 2022 de oorlog uitbrak in Oekraïne. “Er viel een bom vlak bij ons huis. Gelukkig stond ons huis nog overeind, maar het was gevaarlijk. Daarom besloten we meteen om te vluchten.’

Vluchten

Dzhuliana en haar gezin namen de trein naar Polen, Duitsland en uiteindelijk Nederland. “Heel veel mensen vluchtten weg uit Oekraïne. Ik kon heel weinig meenemen. Eigenlijk alleen wat kleding. Ik heb geen familie in Oekraïne, maar ik heb een vriendin die nu nog steeds in Kyiv zit. Het is veilig waar zij woont en we kunnen contact houden.” Verder zijn veel van Dzhuliana’s vrienden ook gevlucht. Zij wonen verspreid in Polen en Duitsland.

In Nederland

Tien maanden geleden zijn Dzhuliana en haar gezin aangekomen in Nederland en meteen terechtgekomen in het AZC in Harskamp. “In het begin was het moeilijk, maar inmiddels zijn we eraan gewend. Nederland is een heel ontwikkeld land en er zijn weinig arme en dakloze mensen. In Oekraïne zijn die er heel veel. Ik vind Nederlandse mensen heel aardig en ik voel me welkom.” Het gezin wacht op een huis in Nederland. “Er zijn weinig huizen, dus dat is lastig. We wachten gewoon af.”

Juliana’s toekomst

Dzhuliana doet hard haar best om de taal te leren en dat lukt behoorlijk goed. Zo goed zelfs dat ze dit interview in het Nederlands kan geven. Dzhuliana wil graag in Nederland blijven wonen. “Ik hou van Nederland. Alles is hier mooi: de natuur, de huizen, de mensen. En er zijn goede opleidingen. Ik wil na de middelbare school doorstuderen voor tandarts of tolk.” Voor dat laatste heeft ze al een voorsprong, Dzhuliana spreekt namelijk Engels, Oekraïens, Russisch, Arabisch en nu ook Nederlands.

25 december vertelt Dzhuliana haar verhaal tijdens de BEAM kerkdienst. De dienst is te bekijken om 11.30 op NPO 2 en op het YouTube kanaal van BEAM.

7x indrukwekkende foto's van jongeren in Oekraïne

Lees ook over:

7x indrukwekkende foto's van jongeren in Oekraïne

Geschreven door

Sophie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡