Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Drie Bijbelse vrouwen om jaloers op te zijn

7 maart 2015 · Leestijd 3 min

Dat vrouwen geen zwakkelingen zijn, wordt de laatste tijd steeds meer benadrukt. Ook wij gingen op zoek naar drie vrouwen om jaloers op te zijn (in de positieve zin van het woord, natuurlijk).

Ester: the beauty and the brains

Het verhaal van Ester heeft mij altijd al gefascineerd. Het lijkt wel een sprookje. Ester is een jong, Joods, bloedmooi meisje. Als tiener wint ze een missverkiezing en komt daardoor in het paleis van koning Ahasveros te wonen. Daar hoort ze dat Haman, een belangrijke man in het rijk van Ahasveros, een vreselijk plan heeft: hij wil het complete Joodse volk uitroeien. Ester kan haar mond houden en gewoon haar luxe leventje leven. Maar dat doet ze niet. Met gevaar voor eigen leven nodigt ze zichzelf uit bij koning Ahasveros (die daardoor de macht heeft haar te doden). Met heel veel tact, charme en moed weet Ester de koning op het juiste moment te vertellen dat het háár volk is op wie Haman het heeft gemunt. Met haar heldendaad redt ze haar volk. Wat een moed heeft Ester, het meisje met the beauty and the brains, om voor haar geloof uit te komen in een situatie van leven en dood. Zou jij het haar nadoen?

Hanna: de dankbare weduwe

Er zijn maar een paar regels in de Bijbel aan haar gewijd, maar toch is dit genoeg om te beseffen dat ze heel bijzonder is. Hanna, de hoogbejaarde profetes. Ze verliest haar man na zeven jaar huwelijk en blijft de rest van haar leven alleen. Ze moet minstens 100 jaar oud zijn en is toch elke dag in de tempel te vinden om te vasten, te bidden en God te danken. Danken? Waarvoor dan? Dat ze begin twintig was toen ze weduwe werd? Precies daar komt mijn grote fascinatie voor Hanna vandaan. Dwars door haar verdriet heen blijft ze God dienen. Zoekt ze Hem op in Zijn huis. Dag in dag uit. Als ze de pasgeboren Jezus in de tempel ziet, stel ik me zo voor dat ze een gat in de lucht springt. Hanna weet dat ze haar geluk alleen bij Jezus kan vinden. Wat een geweldig wijs, oud vrouwtje!

Ruth: zo trouw als een hond

Stel. Er komt een Somalisch gezin naar Nederland. Jij bent een jonge meid en raakt verliefd op één van de jongens van het gezin. Je trouwt met hem. Zijn broer trouwt ook met een Nederlandse jonge vrouw. Maar dan krijgen jouw schoonvader, zwager en man een auto-ongeluk. Ze zijn op slag dood. Je blijft over met je schoonzus en schoonmoeder. Je schoonmoeder wil terug naar Somalië. Je Nederlandse schoonzusje bedankt. Maar jij gaat mee. Dat is in het kort (en vrij vertaald) het verhaal van Ruth. Hoe vaak haar schoonmoeder Naömi ook zegt dat Ruth in haar eigen land moet blijven - ze heeft immers haar hele leven nog voor zich - Ruth blijft haar schoonmoeder trouw. Ze verdiept zich in het leven en geloof van Naomi en gaat met haar mee naar een voor haar totaal onbekend land. ‘Uw land is mijn land en uw God is mijn God’. Ruth zorgt er zelfs voor dat de familielijn wordt doorgezet en dat Naömi oma wordt. Hoe trouw kun je zijn?

Welke vrouw uit de Bijbel inspireert jou en waarom? Vul het lijstje met bijzondere Bijbelse vrouwen hieronder aan!

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡