Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dokter geeft als behandeling zwemmen in de Jordaan: “Ik voel me als patiënt niet serieus genomen”

28 april 2021 · Leestijd 3 min

De succesvolle advocaat Nick Zimmerman kreeg deze week een heel gek advies van een arts. In plaats van pillen of een operatie zou het voor zijn zeldzame huidaandoening goed zijn om in de Jordaan te zwemmen. Nick: “De arts had zijn verhaal nog niet afgemaakt of ik stormde van woede zijn kantoor uit.”

Al sinds zijn geboorte heeft Nick blaren over zijn hele lichaam. “Ik moet constant rekening houden met het dragen van losse kleding, tweedehands schoenen kopen die al zijn ingelopen en vooral niet vallen of ergens tegenaan lopen”, vertelt Nick. “Alles veroorzaakt blaren en een infectie ligt altijd op te loer.” Op zijn vijftiende vonden zijn ouders eindelijk een arts die de diagnose kon stellen: epidermolysis bullosa. Een zeldzame huidaandoening waar niks aan gedaan kan worden.

Badderen in melk

“Ik wilde niet geloven dat er geen medicatie, zalfje of operatie was voor mijn aandoening. Er moest op zijn minst een manier zijn om de constante pijn te verminderen. Ik verdien goed geld als advocaat en heb de hele wereld afgereisd op zoek naar een arts die me kon helpen. Er is van alles geprobeerd, van accupunctuur tot elke ochtend een uur in een melkbad liggen. Niks hielp, maar opgeven was voor mij geen optie.”

Het maakte me niet uit hoeveel geld het zou kosten, deze man moest mij genezen

Nieuwe hoop

Een paar weken geleden kwam er een tip uit een onverwachte hoek. De schoonmaakster kende een gespecialiseerde arts in Israël die haar zus had geholpen met onverklaarbare bulten op haar huid. Andere artsen hadden haar niet kunnen helpen, maar na haar bezoekje in Zwitserland had ze nergens meer last van. “Ik maakte gelijk een afspraak en kocht een ticket. Het maakte me niet uit hoeveel geld het zou kosten, die man moest mij genezen.”

Schoongewassen

Vorige week was het zover. Maar zo hoopvol als Nick vertrok, zo verslagen kwam hij terug. “Ik snap er niks van. Ik heb zoveel goede verhalen gehoord over deze man, maar ik stond na 5 minuten weer buiten. De behandeling die hij me adviseerde was om zeven keer kopje onder te gaan in de Jordaan. Ik dacht dat hij een grap maakte, maar deze man was bloedserieus. Hij had zijn verhaal nog niet afgemaakt of ik stormde woedend zijn kantoor uit. Wat een belachelijk idee! Ik voel me totaal niet serieus genomen. Ik heb heel wat gekke behandelingen gehad, maar dit slaat alles.”

BEAM 'vertaalt' in de serie Bijbelvirals met een knipoog Bijbelverhalen die vandaag de dag zeker viral zouden zijn gegaan. Komt dit verhaal je misschien bekend voor? 

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡