Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dochter van de dominee: "Ik ben zeker geen heilig boontje."

19 februari 2017 · Leestijd 4 min

Hoe zou het zijn om zoon of dochter van de dominee te zijn? Natuurlijk bestaan daar enorm veel vooroordelen over en daarom leek het ons leuk om af en toe eens zo’n ‘heilig boontje’ te interviewen. Joëlle vertelt haar verhaal.

Wie ben je?

Ik ben Joëlle van Rijn, 20 jaar en ik studeer psychologie. Ondertussen zit ik in mijn derde jaar.
Wie is je vader en wat doet hij?
Mijn vader is Wilfred van Rijn en hij is de voorganger van een baptistengemeente in Teylingen. Hij heeft gestudeerd in Leuven toen ik klein was. Daardoor was hij doordeweeks weg en nog niet echt dominee. Op een bepaald moment werd mijn vader gevraagd voor gemeentestichting. Of hij voorganger wilde worden van een startende baptistengemeente. Daar is hij nu ongeveer 15 jaar mee bezig en de kerk is ondertussen gegroeid naar een gemeente van rond de 200 leden! 
Wat heb je er in je jeugd van gemerkt dat je vader voorganger was?
Als kind niet zoveel. De kerk was nog klein en het enige dat ik er van mee kreeg was dat we steeds op zondagen met een vast groepje mensen samen kwamen. Dat vond ik gezellig. We gingen van gebouw naar gebouw, soms kwamen er nieuwe kinderen bij, dat was erg leuk. Naarmate ik ouder werd bleef ik er nog steeds positief tegen aankijken. Tegelijkertijd werd ik bewuster van de functie die mijn vader had. Iedereen kende hem en mij dus automatisch ook. Daardoor had ik het gevoel dat mensen wel eens op een bepaalde manier naar mij keken. Af en toe werd ik als vergelijkingsmateriaal gebruikt door vriendinnen. Zo van: ‘Kijk, Joëlle mag dat ook, en zij is de dochter van de dominee!’ Gelukkig zijn mijn ouders thuis wel altijd gewoon zichzelf en normaal. Ze willen ons niet met hun werk belasten, daarin heb ik er nooit last van gehad. Het moeilijkste vind ik dat er soms lastige kwesties in de kerk spelen. Dan zijn er vervelende dingen die ik meekrijg. Als mijn vader dan kritiek krijgt vind ik dat moeilijk.

Kijk, Joëlle mag dat ook, en zij is de dochter van de dominee!

Was je zelf een heilig boontje?

Nou, niet per se, haha. Ik ben zeker niet iemand die altijd alles goed doet en volgens de regels leeft. Ik drink ook weleens teveel of ben net iets te lullig. Dat overkomt ons allemaal.
Wat zou je tegen mensen willen zeggen die geen ‘heilig boontje’ zijn?
Dat het niet zo is als het soms lijkt. Dat onze ouders strenger zouden zijn. Er zitten ook heel veel mooie en leuke kanten aan. Ik heb altijd een hele leuke groep mensen om me heen gehad die voor me klaar stonden en geïnteresseerd in me zijn, dat is echt fijn. Soms is het zelfs handig en ben ik het doorgeefluik voor mijn vader. De feedback die ik in de kerk hoor en die hem niet meteen bereikt, kan ik doorgeven. Af en toe hebben we het er thuis met ons gezin over wat er verbeterd kan worden in de kerk; hoe de preek ontvangen wordt, hoe de muziek is, of de volgorde van de dienst goed was. Die invalshoek heb je natuurlijk alleen maar als dochter van de dominee!
Voor de rubriek 'Heilig Boontje' zijn we nog hard op zoek naar meer zogenaamde heilige boontjes. Dus ben jij of ken jij een zoon of dochter van een dominee, pastor, voorganger met een leuk verhaal? Mail naar beamredactie@ eo.nl

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡