Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DJ Ruben Oldex organiseert zijn eigen technofeesten: 'Ik bid voor het publiek'

27 februari 2024 · Leestijd 9 min

De 24-jarige Ruben Oldenburger oefende als tiener in een hoekje van de MediaMarkt; nu mag hij de afterparty verzorgen van het grootste christelijke studentenfeest van Nederland. Daarnaast organiseert hij zelf keiharde technofeesten in zijn woonplaats. Hoe combineert hij dat? “Mijn technofeest is dan misschien geen kerk, maar allesbehalve een onchristelijke plek!”

“Op mijn elfde begon ik met piano spelen”, begint Ruben. Hij pakt zijn dampende koffie op om zijn handen ermee op te warmen. “Die ruilde ik al snel in voor een drumstel. Ik speelde vaak in de kerk in een bandje en voelde dat ik energie kreeg van die harde klanken. Op latere leeftijd ging ik naar een feestje op een christelijk evenement. De dj van die avond draaide een nummer van Martin Garrix en sprak de inspirerende woorden: ‘Deze dj is nog geen 20 jaar oud, maar hij is nu al de beste dj van de wereld. Laat je niet tegenhouden door anderen, iedereen kan worden wat hij of zij wil!’ Ik was overtuigd; ik wilde dj worden.” 

Martin Garrix

Zijn echte naam, Martijn Garritsen, klinkt Nederlands. En dat is hij ook! Hij is wereldberoemd door zijn elektronische muziek en meermaals uitgeroepen tot de beste dj van de wereld. 

Jesus Loves Electro 
Deze dj uit Noorwegen genaamd Ole José heeft op ’s werelds grootste christelijke festivals gespeeld. Zijn bekendste nummer, Made to be, is al meer dan een miljoen keer gestreamd op Spotify. Hij noemt zijn optredens altijd “een prachtige chaos van vrijheid die op de een of andere manier een intieme ruimte creëert tussen jou en God”. 

Urenlang oefenen

“Ik leerde hoe ik het ene liedje kon laten overlopen in het andere en maakte mijn eerste eigen mixtape.” Lachend: “Ik oefende urenlang op een dj-set in de hoek van de MediaMarkt. Op mijn middelbare school kreeg ik de eer om mijn allereerste optreden te doen en het zal je niet verbazen: ik heb een uur lang Martin Garrix gedraaid.” Via een robot op het internet genaamd de ‘Martin Garrix-izer’ krijgt hij een nieuwe artiestennaam: Ruben Oldenburger wordt Ruben Oldex. Ja, met de X van Garrix. 

Money, money, money

“Op mijn zeventiende werd het tijd voor mijn eerste echte, grote optreden! Ik mocht draaien op hetzelfde christelijke evenement waar ik een jaar daarvoor mijn roeping had gevonden. Tijdens deze avond had ik de keuze gemaakt om altijd God te eren met mijn muziek: ik wilde een echte christelijke dj worden. Ik kreeg zelfs wat geld op mijn rekening gestort. Ik kon mijn ogen niet geloven. Ik voelde me een soort jonge Jesus Loves Electro. Hij is voor mij de christelijke Martin Garrix.”  

Helaas viel Ruben al snel van deze roze wolk af. Zuchtend: “Na de middelbare school verhuisde ik naar Haarlem voor een eerste studie. Ik kreeg nergens nieuwe optredens aangeboden en het voelde alsof God tegen mij zei: ‘Misschien moet je maar wat anders proberen, Ruben.’ Ik trok een dikke streep door mijn dj-plan en verwijderde al mijn muziek. Het was tijd voor iets anders.” 

Ik was overtuigd: ik wilde dj worden

De studentenspeeltuin

Als Ruben begint over zijn nieuwe thuisbasis Zwolle, glundert hij. “Ik wilde mijn nieuwe studie beginnen met een nieuwe start, dus verhuisde ik nog eens. Dit keer koos ik voor Zwolle. Ik sloot me aan bij studentenvereniging Navigators en voelde me enorm welkom. De vereniging vroeg of ik weer eens de dj-booth wilde beklimmen op een van de gebruikelijke Navigatorsfeestjes. Dit liet ik mij geen twee keer vragen. Na een paar jaar stilzitten werd ik opnieuw verliefd op het dj-zijn en wist ik: óf dit is eenmalig, óf ik moet er nu vastberaden voor gaan.” Voor Ruben was deze keuze allesbepalend. “En dus begon ik alle clubs en kroegen te mailen. Ruben Oldex kwam eraan!” 

1000001002

Christelijk dj-duo

“Ik leerde bij Navigators een hoop nieuwe, leuke mensen kennen, onder wie Hidde. We hebben ontdekt dat we een passie delen voor plaatjes draaien op een podium samen met God. Met hem vorm ik nu een christelijk dj-duo genaamd REDEMPTIØN, wat ‘verlossing’ betekent. Hidde is de baas tijdens de voorbereidingen en ik ben op het podium van alle markten thuis. We vullen elkaar aan als een puzzel, treden samen op bij Navigators maar ook tijdens Opwekking, New Wine en veel andere plekken in Nederland!” 

Grenzen overgaan

“Wat mij een christelijke dj maakt? Ik heb sinds het begin kaders voor mezelf gesteld: ik wil alle muziek vermijden die ervoor zorgt dat er haat in mensen naar boven komt, of die mensen aanspoort om drugs of te veel drank te nemen. Een biertje moet kunnen, maar ik wil koste wat kost voorkomen dat mensen dankzij mijn muziek hun eigen grenzen overgaan. Ik probeer de teksten die ik uitkraam of draai in de muziek, inspirerend en herkenbaar te houden, en vermijd grove teksten heel bewust. En ik draai natuurlijk vaak een mooie remix van een bestaand christelijk lied!” 

Je móét kiezen: Martin Garrix of Jesus Loves Electro?

“Ik streef niet naar bekendheid. Herkend worden bevestigt dat iemand van je geniet – dat is leuk – maar dat is uiteindelijk niet waar Hidde en ik het voor doen. Wij willen iemands avond zo leuk en compleet mogelijk maken en doen daar dan ook alles aan. Tieners mogen ons gaan herkennen als ‘die christelijke dj’s die de realiteit opzoeken’. Wij willen laten zien dat je muziek kunt luisteren die niet christelijk maar tóch heel positief en inspirerend is! Maar om een duidelijk antwoord te geven: ik kies voor Jesus Loves Electro. Niet wereldberoemd, wel in dienst van Gods plan. Een gemakkelijke keuze!” 

Van loner naar teamplayer

Ondertussen filmt een aangeschoven vriendin van Ruben wat van het interview voor op zijn Instagram. “Als ik vroeger een show had, ging ik weleens in mijn eentje. Op een van mijn eerste grote shows mocht ik een uur lang draaien. Op het podium had ik enorm veel adrenaline, en een kwartier later zat ik in mijn eentje in de kleedkamer; een groot verschil. Ik was alleen met mijn gedachten en begon direct te twijfelen of ik het wel goed deed. Nu is dat anders, want door de jaren heen heeft zich een heus team om ons – REDEMPTIØN – gevormd. Dit zijn bijvoorbeeld fotografen, een contactpersoon en een videojockey.” 

Samen trots

“Vroeger was ik heel gevoelig voor aandacht”, biecht Ruben op. “Ik vond het heerlijk om een complimentje te krijgen. Gaandeweg heb ik geleerd: trots ben je niet alleen, trots ben je samen. Ik waardeer iedereen die ons helpt. Ik plaats niemand onder mij; zonder een lichttechnicus heb ik geen poot om op te staan, zonder een geluidsman of -vrouw valt een hele avond in het water. Ik zie ons meer als team dan mezelf als individuele dj.” 

Bartjong-8444

Zachtjes bidden

Met al die gekte en chaos vergeet je bijna dat God een grote rol speelt in dit alles, nietwaar? “Als ik met mijn solo-act Ruben Oldex optreed, bid ik altijd zachtjes in mezelf. Hidde en ik bidden vooraf altijd samen hardop. We danken voor onze kansen, bidden voor het publiek en vragen Gods zegen over de avond. Zo vergeten we niet aan wie we dit allemaal te danken hebben!” 

Alles onder controle?

REDEMPTIØN is dus een christelijk dj-duo. Deze jongens hebben niet alleen een grote passie voor het geloof, maar ook voor keiharde techno. Zo zijn ze zelf begonnen met organiseren: “Ons evenement UNDR CTRL is ontstaan omdat Hidde en ik groot fan zijn van het techno-genre.” Ruben klapt in zijn handen: “Er zit een stevige beat onder en het gaat lekker snel. Het wordt steeds populairder, maar niet iedereen is fan van techno. Bij de studentenvereniging willen we het niet draaien, dus verzonnen we ons eigen evenement waar dat wel kon. Een café in Zwolle wilde met ons in zee; zij regelden de locatie en het personeel, wij zorgden voor de dj’s, promotie en de sfeer.” 

We vergeten niet aan wie we dit te danken hebben

Jezelf zijn

En dan, kalmer: “In eerste instantie hadden we dit evenement niet bedacht als ‘christelijk evenement’, maar onbewust sluipt God er toch weer tussendoor. Het team waarmee we dit organiseren, bestaat uit alleen christenen. We wilden een plek creëren waar iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht wat je gelooft, wat je denkt, wie je vrienden zijn en wat je draagt. Tot op zekere hoogte natuurlijk”, grapt Ruben. “We hebben goede bewakers.” 

Kleding voor God

“Het klinkt nu misschien als het goedpraten van een dik drugsfeest, maar dat is het niet. Vanuit de passie voor een muziekgenre organiseren we zo’n evenement. We zouden de plank misslaan als we zo’n avond beginnen met gebed en eindigen met een zegen; een podium op een techno-feest is daar niet voor bedoeld. We spreken wel duidelijke regels af met elkaar en dragen kleding die naar God verwijst. Ook zijn we inclusief: iedereen is welkom. En dan draaien we er stiekem een aanbiddingslied doorheen.” 

DJ begrippenlijst

Techno is een genre van snelle, zware elektronische dansmuziek, meestal met weinig of geen zang. 
Een mixtape is een zelfgemaakte verzameling van verschillende liedjes. 
Draaien is dj-taal voor spelen/leveren. Vroeger moesten dj’s hun eigen vinylplaten meenemen, dit waren dus echte plaatjesdraaiers. Tegenwoordig gaat het allemaal digitaal en met USB-sticks. 
Een videojockey is verantwoordelijk voor de beamers of LED-schermen die achter de dj hangen. 
Een remix is een nieuwe versie van een bestaande song. Deze kan op elke denkbare manier bewerkt zijn. Denk aan een ander tempo, aangepaste of verwijderde tekst, of de zanger(es) die is ingeruild voor een ander. 

‘Geef alle eer aan God’, zegt kleinzoon Bob Marley in nieuw nummer

Lees ook over:

‘Geef alle eer aan God’, zegt kleinzoon Bob Marley in nieuw nummer

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡