Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zijn voor- en nadelen van linkshandig zijn

13 augustus 2019 Leestijd 2 min

Het is vandaag (dinsdag 13 augustus) linkshandigendag! Deze dag wordt sinds 1976 gevierd om mensen bewust te maken dat het leven voor linkshandigen soms net een tikje lastiger is. Maar leftie zijn heeft ook zo z'n voordelen! We zetten het voor je op een rijtje:

Nadelen als je links bent

Veel alledaagse producten zijn gemaakt voor rechtshandigen. Dit komt omdat ongeveer 90% van de wereldbevolking rechtshandig is en 10% links. Denk aan producten zoals een puntenslijper, mes, blikopener of gitaar. Er zijn winkels die producten speciaal voor linkshandigen verkopen, maar die zijn vaak wat prijziger. Hier zijn bijvoorbeeld collegeblokken te koop waar de spiraal rechts zit. 

Ook wordt er in verschillende onderzoeken beweerd dat linkshandigen over het algemeen eerder sterven dan mensen die rechts zijn. Bij een bepaald onderzoek werden 2000 mensen vergeleken waarna bleek dat linkshandigen gemiddeld negen (!) jaar eerder overlijden dan rechtshandigen. Later is hier nog een keer goed naar gekeken en bleek dat het onderzoek niet goed was uitgevoerd. Lees hier meer over het mislukte onderzoek. Wel wordt gezegd dat linkshandigen eerder kleine ongelukjes hebben met bijvoorbeeld een mes in de keuken, omdat het mes niet voor hen ontworpen is.

Voordelen als je links bent

De helft (!) van de afgelopen 12 Amerikaanse presidenten waren linkshandig. Dit is bijzonder aangezien maar 10% van de Amerikaanse bevolking linkshandig is. Er is niets bewezen, maar men noemt als reden dat linkshandigen creatiever zijn en beter met nieuwe ideeën en oplossingen komen. Andere linkshandigen zijn bijvoorbeeld Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey, Bill Gates, Justin Bieber en Lady Gaga. 

Tenslotte hebben linkshandigen ook regelmatig een voordelige uitgangspositie in bepaalde sporten, zoals boksen, tennis en waterpolo. Ze kunnen hun tegenstander verrassen met hun sterke linkerhand- of voet. Tegenstanders zijn een rechtshandige tegenspeler gewend en kunnen verrast worden. Het is steeds 'normaler' om linkshandig te zijn en tegenwoordig hoeft dit ook niet (meer) verborgen te worden.

Bronnen: 
Linkshandigendag.nl
Redbook Magazine

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕