Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zijn de meest misbruikte bijbelteksten

10 december 2019 Leestijd 2 min

Je kunt een honkbalknuppel gebruiken om een homerun te slaan of om iemand het ziekenhuis in te meppen. De Bijbel is net zoiets. Sinds er Bijbelboeken op papier staan, hebben mensen fantastische inzichten gekregen tijdens het lezen, maar zijn er ook levens kapot gemaakt door uit context getrokken Bijbelverzen. Dit zijn vijf pijnlijke misvattingen op een rij.

1. Arme mensen lekker arm laten

Mattheüs 26:11: Jezus: “Arme mensen zullen er altijd zijn, maar ik zal niet altijd bij jullie zijn.”  

Als je deze tekst zo leest, zou je kunnen concluderen dat het onzin is om arme mensen een handje te helpen. Er zullen toch altijd arme mensen zijn, dus waarom aan iets beginnen wat je toch nooit kunt volbrengen? Stop niet met lezen na dit vers, want Jezus heeft meer te zeggen. In het boek Marcus is hetzelfde verhaal opgeschreven en hier wordt duidelijk dat Jezus juist nog iets toevoegt aan die zin, namelijk: ‘Help hen dus altijd wanneer je kunt!’ 

2. Je kinderen slaan

Spreuken 23:13-14: “Aarzel niet om je kinderen te straffen. Ze zullen niet meteen sterven als je ze slaat. Als je hen straft worden ze betere mensen. En zo red je hen van de dood.” 

Heb jij vroeger van je ouders weleens een corrigerende tik gehad? Er zijn hele discussies gevoerd (en vast nog regelmatig gaande) of dit mag bij je eigen kind. Helaas zijn dit soort Bijbelverzen regelmatig gebruikt als vrijbrief om kinderen flink te mishandelen. Je kind slaan met een vuist, riem, touw of tak is uiteraard niet waar de schrijvers van Spreuken op doelen, dit is op geen enkele manier goed te praten. In de evangeliën is opgeschreven dat Jezus zelf zegt dat kinderen bij hem mogen komen en dat zij het koninkrijk van God laten zien op aarde. In de Bijbel staat dat kinderen een zegen en een cadeau van God zijn. 

Nog drie misvattingen:

3. 'Breek met je familie'

4. 'Slavernij is een top idee' 

5. 'Slangen oppakken en vergif drinken'

Benieuwd waar deze misvattingen vandaan komen? Check het nieuwste BEAM Magazine!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕