Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom jij waarschijnlijk ook een pestkop bent

21 september 2018 Leestijd 4 min

Het is 15.00 uur. Je hebt nog een uur geschiedenis en niemand heeft er zin in. De leraar vertelt dat jullie in duo鈥檚 aan een project gaan werken. En het ergste komt nog.. Hij deelt iedereen in. Met angst in je ogen kijk je je beste vriendin aan, goodbye my lover goodbye my friend speelt op de achtergrond. Je wordt ingedeeld met dat meisje die je al een half jaar lang met succes hebt genegeerd en je bent nog lang niet van plan om dat te veranderen.

Om je even met de neus op de feiten te drukken; ook dat is pesten. Raak nu vooral niet in paniek, je bent niet meteen een slecht persoon. Onbewust pesten is iets wat in de kleinste vormen kan voorkomen. Het is iets wat we zelf vaak niet doorhebben, maar dat meisje van geschiedenis heeft het wel door. Om je bewust te maken van je acties en hoe die acties anderen raken, is hier een lijstje met manieren waarop je onbewust pest.

1. Negeren

Misschien wel de meest voorkomende vorm. Je niet gehoord voelen kan leiden tot eenzaamheid en negatieve gedachten. Wees dus gewoon wat liever voor een ander. Een antwoord geven op iemands vraag hoeft niet zo moeilijk te zijn.

2. Buitensluiten

Dit is iets wat dagelijks gebeurt op school. ‘Geen plek’ meer hebben aan je tafel tijdens de lunch. Na school snel naar huis zodat die ene persoon niet mee kan fietsen. Niemand verdient het om al deze dingen, die leuk horen te zijn, alleen te moeten doen.

3. Roddelen

‘’Maar het komt nooit aan bij de persoon?’’ Iemands persoonlijke leven bespreken hoeft niet jouw bezigheid te zijn. Denk ook vooral eens aan jezelf, want hoe gaat het nou echt met jou?

4. De afkeurende blik

Dat moment wanneer iemand iets ‘anders’ aanheeft en je even een volledige scan moet doen van alle kledingstukken. Dit is heel onschuldig, maar heeft iemand jou wel eens heel intens aangestaard? Nou, zo voelt het dus. Glimlach eens een keer naar iemand, laat diegene weten dat hij of zij er leuk uitziet. 

5. Uitlachen

Heeft iemand jou wel eens verteld over zijn of haar dromen, passies of ambities en heb je diegene toen een beetje belachelijk gemaakt? Ook dit kan heel hard aankomen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar je kan dan alsnog wel blij zijn voor elkaar.

6. Fluisteren

Je afzonderen met een vriendin om, al fluisterend, iets te bespreken is ten eerste totaal niet subtiel, maar het is ook niet fijn voor degene die achterblijft. Als iets je dwarszit, bespreek het dan met elkaar en niet met iemand die er niks mee te maken hoeft te hebben. Dat gaat een stuk makkelijker!

7. Plek bezet houden

Breid je kring eens een keer uit. Kies ervoor om eens naast iemand anders te gaan zitten en haal die tas van de stoel naast je. Wie weet kan er een mooie vriendschap uitkomen.

Helaas komen school en social media vaak met veel negativiteit, zoals onzekerheid en stress. Draag Gods liefde daarom zo veel mogelijk uit aan anderen en laat zien dat het ook anders kan. En dat meisje van geschiedenis verdient toch echt wel een verontschuldiging. 

Word nu BEAM supporter voor 15 euro per jaar en krijg een gratis BEAM trui! Ben je al supporter, maar wil je wel een trui? Dat kan met een eenmalige gift van 25 euro! Alleen geldig in september

Geschreven door

Anouk Timmer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕