Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom je verslaafd bent aan Instagram

17 september 2019 Leestijd 3 min

Je sluit Instagram af en je klikt direct weer op het logo (huh, brainfart), waarna je weer een half uur gedachteloos door je feed scrollt. Even checken of je nog nieuwe likes hebt op die laatste post en vet teleurgesteld zijn als dat niet zo is. Hoe kan het toch dat we zo verslaafd zijn aan Instagram? NOS Stories zocht het uit.

Instagram psychologen

NOS Stories ondervroeg 4500 mensen naar hun Instagram-gedrag. 40% van deze groep vindt zichzelf inderdaad verslaafd aan het platform. Waarvan 4% aangeeft dat ze zelfs in paniek raken als ze er even niet op kunnen.

Dat deze verslaving bij sommigen zo diepgeworteld zit, komt niet uit het niets. Instagram heeft namelijk een enorme groep psychologen en designers ingeschakeld om dit tot stand te brengen. "Die weten precies hoe je moet inspelen op de diepste verlangens van mensen, bijvoorbeeld het verlangen om leuk gevonden te worden. Als je dat weet uit te buiten en in een app-vorm kunt gieten, dan heb je een soort mentale heroïne gecreëerd", legt gedragspsycholoog en designer Tom de Bruyne uit.

Je moet zelf stoppen

‘Variabele beloning’, zo noemen onderzoekers het verslavende fenomeen. Alles wat jij doet op Instagram, kan continu verschillen. Misschien krijg je een like, een comment of misschien zie je iets interessants van een ander. Waarom je dan uren door kunt scrollen of het idee hebt dat je alle onbekeken stories gezien moet hebben? Puur omdat jíj de enige bent die ermee kunt stoppen, dat is moeilijk, aldus De Bruyne.

Echt verbinden

Of deze verslaving ongezond is, hangt vooral af van de intensiteit ervan. Wordt jouw hele ‘echte’ leven beïnvloed door je digitale leven? Dan is gaat het eigenlijk te ver. Gelukkig realiseert Instagram zich steeds beter hoe groot de impact van hun ‘tactiekjes’ is. Daarom gaan ze binnenkort experimenteren met het weghalen van likes en de optie om een maximum Insta-tijd in te stellen. “Zelf kun je de app van je homescreen halen, of helemaal verwijderen. Of kijk maar een paar keer per dag heel kort op de app. Dan kun je de rest van de tijd meer met vrienden verbinden en je echt focussen op andere dingen. Daar word je uiteindelijk nog veel gelukkiger van", zegt De Bruyne.

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕