Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tips van een hacker: ‘Dit is waarom je niet alles op je socials moet posten’

15 december 2023 · Leestijd 5 min

Je besteedt vast veel tijd op social media. Je scrolt van de ene TikTok naar de andere en maakt tussendoor snel nog even een BE(AM) Real! Maar hoe veilig zijn je privégegevens online? Jasper is een cybersecurity-expert, ook wel een hacker genoemd, maar dan alleen voor goede doeleinden. Hij zorgt ervoor dat jouw gegevens online veilig zijn. Maar hoe dan? Check de tips hieronder.

Wat is cybersecurity eigenlijk?

“Cybersecurity is de bescherming van je digitale spullen en informatie tegen de criminelen op het internet. Stel je voor dat je online bent, zoals op social media of wanneer je games speelt, dan kunnen mensen die proberen te hacken. Het is eigenlijk inbreken, net zoals in een huis, maar dan in je computer of je online accounts. Die gegevens worden door een hacker dan op een andere manier gebruikt dan waarvoor het bestemd is. Cybersecurity experts zorgen er uiteindelijk voor dat jouw persoonlijke gegevens veilig blijven en niet in verkeerde handen vallen. Zo kun je met plezier gebruikmaken van social media.”

Dat grote bedrijven gehackt kunnen worden klinkt logisch, want daar is veel geld te vinden. Maar wat kan een hacker nou met de gegevens van ons jongeren?

“Dat is een goede vraag! Een aantal dingen: wanneer een hacker jouw eenvoudige gegevens in handen heeft, denk bijvoorbeeld aan de wachtwoorden van je accounts, je e-mailadres, je telefoonnummer of je adres, dan is de hacker een stap dichter bij het verkrijgen van nog meer privégegevens over jou. Die gegevens kunnen bijvoorbeeld uiteindelijk leiden tot identiteitsfraude, waarbij iemand zich voor kan doen als jij of iemand in jouw omgeving. Zo hebben mensen weleens meegemaakt dat criminelen op hun naam pakketjes hebben besteld, terwijl ze die zelf bij een pakketpunt gingen afhalen. De rekening komt dan wel nog achteraf door jouw brievenbus! Dat is natuurlijk hartstikke verboden, maar als een hacker eenmaal die eenvoudige gegevens in handen heeft, kan het ineens snel gaan.”

Dus dan moet je voor al je social media kanalen een ander wachtwoord hebben. Maar dat is toch vet onhandig?

“Haha, ja dat is ook écht onhandig! Dat vind ik zelf ook, maar het is wel nodig. Voor hackers is jouw wachtwoord het belangrijkste middel om bij jouw gevoelige gegevens te komen. Dus als jij op al je accounts hetzelfde wachtwoord hebt, maak je het voor de hacker wel heel makkelijk. Want wanneer jouw account gehackt wordt, betekent dat vaak dat een hele website gehackt is. Je gegevens komen op die manier dan online te staan. Degene kan dan al die gegevens (gebruikersnamen en wachtwoorden) pakken en het uitproberen op je andere accounts. Maar als je het dus slim aanpakt, zou hij op je andere accounts niet kunnen inloggen. Dus in een ideale wereld zou ik ook niet willen dat je allemaal verschillende wachtwoorden moet onthouden die lang en ingewikkeld zijn, maar het is dus wel belangrijk.”

Waar moet ik nog meer op letten als ik veel gebruikmaak van social media?

“Social media is leuk en we gebruiken het veel, maar let wel op wat je er achterlaat. Voor ieder persoon kan dit verschillen, want een bedrijf als BEAM laat wel veel achter omdat jullie goed vindbaar willen zijn. Maar gevoelige gegevens, zoals je adres op je Instagram story zetten of intieme foto’s plaatsen op het internet, zou ik niet doen. Op het moment dat een hacker veel gegevens van je heeft, kan het ook tegen je gebruikt worden. Stel dat ik weet wat je naam is, je adres en je e-mailadres, dan kan ik opbellen en doen alsof ik een bekende ben die iets van je wil. Het is daarnaast ook goed om te weten dat alles wat je plaatst op het internet blijft. Afschermen kun je met sommige dingen nog doen, maar echt iets volledig verwijderen is lastig. Als je het eenmaal hebt gedeeld op social media, kun je ervan uitgaan dat het niet weggaat.”

Heb je tips om je gegevens veilig te maken op het internet?

“Ja! Ik heb er een aantal:

  • Weet welke gegevens en foto’s je online zet. Eenmaal op internet gaat het er niet vanaf.
  • Check of jouw privégegevens makkelijk te vinden zijn. Dit kun je heel makkelijk doen door jezelf een keer te googlen en te kijken wat er dan allemaal naar boven komt.
  • Maak het voor hackers lekker moeilijk: beveilig je accounts goed en zet je e-mail goed op slot. Dit kan bijvoorbeeld door middel van tweestapsverificatie.  Dit is een soort extra bescherming. Naast je wachtwoord heb je dan een extra stap zoals een (sms) code op je telefoon. Dit maakt het moeilijker voor anderen om in te loggen.
  • Vul niet zomaar overal je gegevens in. Denk eerst goed na waarvoor het is, waarom je het moet invullen en wat ze met de gegevens gaan doen.
  • Tenslotte: ga niet in op DM’s of appjes van onbekenden die zich bijvoorbeeld voordoen als je “broer” of “zus” en gevoelige informatie vragen.
Is AI Jezus te vertrouwen? Dit zeggen experts erover!

Lees ook over:

Is AI Jezus te vertrouwen? Dit zeggen experts erover!

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡