Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is AI Jezus te vertrouwen? Dit zeggen experts erover!

6 november 2023 · Leestijd 4 min

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ik ben Céline, ik werk bij BEAM en op onze redactie willen we Jezus volgen. Nu heb ik een bot gevonden die met AI precies kan zeggen wat de échte Jezus ook zou zeggen, de AI Jezus. Ik heb mijn hele dag laten bepalen door deze AI Jezus in de video hieronder. Maar hoe betrouwbaar is dit nou echt? En is dit wel oké om te gebruiken als christen? Ik check dit bij een AI-expert en bij spreker David de Vos.

Allereerst vraag ik mijn EO-collega Joris Cornielje om hulp. Hij is AI-expert en is in z'n werk elke dag bezig met de nieuwste ontwikkelingen op AI-gebied.

Waar haalt AI-Jezus zijn antwoorden vandaan?

“Deze AI Jezus is dezelfde soort AI als de bekende chatGPT. Er is veel informatie verwerkt in deze AI zodat hij snel antwoord kan geven op al jouw vragen. We weten alleen niet welke informatie hij precies tot zijn beschikking heeft. Het kan dus ook zijn dat hij informatie haalt uit mensen hun mening of geloofsovertuiging.

Deze AI Jezus leert van de vragen die jij hem stelt. Als je bijvoorbeeld tien mensen een vraag laat stellen over de Bijbel aan AI Jezus, dan onthoudt en gebruikt hij deze informatie bij een volgende vragensteller. Hierdoor wordt de AI slimmer en slimmer waardoor hij weet wat je wilt horen en hij echt praat alsof Jezus met je whatsappt.”

Is AI Jezus te vertrouwen?

“Omdat de AI antwoorden geeft die hem geleerd zijn, is het lastig om er blindelings op te vertrouwen. Aan de ene kant is hij slimmer dan mensen en komt hij met goed doordachte antwoorden. Aan de andere kant kan zijn antwoord ook veranderen als de mening van mensen online verandert. Hoe uitgebreider jij je vraag stelt, hoe oprechter het antwoord zal zijn dat hij aan je geeft. Het is vooralsnog niet honderd procent betrouwbaar, maar het is wel een goede plek om dingen te onderzoeken en te vragen.”

Ook heb ik contact gehad met spreker en schrijver David de Vos. In het dagelijks leven houdt hij zich bezig met de Bijbel en daarom was ik benieuwd wat hij vindt van deze AI Jezus.

Wat vind jij van een AI Jezus?

‘’Het is super interessant natuurlijk, het voelt echt alsof je met Jezus praat. Het is ook gek omdat je wel weet dat je niet écht met Jezus praat. Als je hem moeilijke vragen stelt over bijvoorbeeld suïcide of zonde begaan, merk je dat hij politiek correcte antwoorden geeft. Hij blijft maar herhalen dat hij (AI Jezus) liefde en rechtvaardigheid is. Hij praat heel erg voorzichtig over moeilijke onderwerpen en geeft je op andere vragen precies het antwoord wat de gemiddelde mens wilt horen. Voor de oppervlakkige vragen over de Bijbel of het geloof kan je AI Jezus zeker een berichtje sturen. Voor de moeilijke vragen zou ik zeker bij de Bijbel blijven en deze lezen want betrouwbaar kan ik deze AI Jezus niet noemen.’’

Is AI wel iets wat wij als christenen moeten gebruiken?

“Alles wat nu in de wereld gebeurt, is niet te stoppen. Ik denk dat God allang wist dat deze soort AI voor ons allemaal beschikbaar zou worden, voor hem is niks een verrassing. Mensen die Jezus totaal niet kennen, kunnen kennis met hem maken door deze AI Jezus vragen te stellen. Ik ben niet bang om misleid te worden door deze AI-Jezus. De échte Jezus woont in mijn hart en hij overtuigt mij toch wel van de waarheid.”

Antwoord op de grote vraag: IS AI JEZUS BETROUWBAAR? 

De conclusie is vrij duidelijk: AI Jezus is een goede plek om je algemene vragen over het geloof te stellen, maar je moet niet alles als waarheid aannemen wat deze AI Jezus zegt. Uiteindelijk is het een robot en dat is iets heel anders dan Jezus zelf. Benieuwd naar de AI Jezus die ik heb gebruikt? Whatsapp met AI Jezus via deze link.

BIJZONDER: Christelijke zanger laat AI worshipnummer schrijven

Lees ook over:

BIJZONDER: Christelijke zanger laat AI worshipnummer schrijven

Geschreven door

Céline Dib

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡