Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is hoe jongeren omgaan met rouw

27 maart 2018 Leestijd 4 min

De dood. Op een gegeven moment komt iedereen er op welke manier dan ook mee in aanraking. Als iemand overlijdt, volgt er een rouwproces. Op school krijg je rekenen, taal en aardrijkskunde, maar niemand leert je ooit hoe rouwen werkt. Gek toch? Dit is hoe BEAM鈥檈rs rouwen:

Emoties kunnen ook goed zijn

“Mijn oma overleed toen ik 12 jaar was. Ze was mijn alles, ik was dagelijks bij haar. Toen ze overleed na een langdurig ziekbed, dacht ik dat ik het aan kon. Maar omdat ik als kind nooit had geleerd dat emoties ook goed konden zijn, lukte het rouwen niet. Sterker nog, ik mocht van mezelf niet rouwen. Ik moest sterk zijn en mijn familie troosten, dacht ik. Mijn ouders zag ik nooit huilen, nooit extreem boos of buitengewoon blij. Alles was altijd binnen de lijntjes. Wanneer ik als klein meisje heel hard moest huilen werd ik zo snel mogelijk getroost en mocht ik niet overstuur zijn. Stoppen, ademhalen en weer door. Ik heb hier in mijn rouw best veel last van gehad.”

?

“Ik heb nog nooit echt gerouwd en weet ook niet hoe ik het aan moet pakken.”

Duidelijk

“Praten, praten en nog meer praten.”

Mensen vinden rouw raar

“Ik heb weleens gerouwd. Bij mijn oma was het niet zo moeilijk om het te verwerken, omdat ik wel het gevoel had dat het geaccepteerd zou worden dat ik me rot voelde. Toen de hond van mijn opa en oma overleed, vond ik het wel heel lastig en heb ik er heel lang mee gezeten. Dit was omdat ik bang was dat mensen het raar zouden vinden. Door die gedachte kon ik mijn verdriet nergens kwijt."

KEIHARD

"Ik zet Spotify aan en zing hard mee met christelijke nummers."

Stapje voor stapje

"Mijn oma is een paar weken geleden overleden. Ik merk dat ik graag bij alle stapjes betrokken ben om afscheid te kunnen nemen. Betrokken bij het regelen en invullen van de begrafenis, betrokken bij het leeghalen van haar huisje en nu betrokken zijn bij het onderhouden van haar graf."

Hulp kan nooit kwaad

"Het helpt mij om met een psycholoog te praten."

Herinneringen ophalen

"Foto's bekijken van de persoon die ik mis. Bidden. Over diegene praten met mensen die hem of haar ook hebben gekend. Dat helpt mij."

Geen goed of fout

"Het overkomt je.. Elke keer dat ik heb meegemaakt dat iemand in mijn familie is overleden, heb ik anders gerouwd. Er is geen manier en al helemaal geen goed en fout." 

'Het een plekje geven' = super abstract

"Ik vind het lastig omdat ‘het een plekje geven’ zo super abstract is. Ik probeer wel onder de mensen te zijn die weten wat er speelt. Tegelijk geef ik duidelijk aan wanneer ik het er wel of niet over wil hebben. Mensen vragen je hoe het met je gaat, maar tegelijk is dit soms ook lastig, omdat je het er niet steeds over wil hebben. Je grenzen daarin aangeven is belangrijk. Maar zorg ook dat er mensen zijn die wel betrokken blijven als jij niet aangeeft hoe het gaat."

Humor

"Mijn opa is overleden. Ik vond het niet echt een kwestie van de juiste aanpak, meer gewoon dat je het moet laten gebeuren. En dat alles goed is. En als het kan een beetje humor erbij om te relativeren."

Nietszeggend

"Ik vind het woord rouwen altijd een beetje nietszeggend. Mijn moeder is anderhalf jaar geleden overleden en daar ben ik verdrietig om, maar het is niet zo dat ik altijd verdrietig ben. De meeste momenten op een dag ben ik gewoon heel blij."

Dit artikel helpt je om te gaan met een rouwende vriend(in) en dit artikel geeft je nog veel meer tips om met je eigen verdriet om te gaan.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕