Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is het verschil tussen spanning en stress

3 oktober 2018 · Leestijd 3 min

Meet Carlos en Bobby, beste vrienden vanaf de basisschool. Allebei zijn ze in de bloei van hun leven. Op een avond zijn ze aan het chillen als Carlos ineens zegt ‘’Bro, ik ben echt gestrest’’, waarop Bobby opgelucht antwoord met ‘’Ik ook, man.’’ Het ding is alleen dat een van de twee helemaal geen stress ervaart, maar spanning.

Bobby

Hij heeft meteen na zijn studie een baan weten te bemachtigen bij een verzekeringsbedrijf. Helemaal leuk, totdat hij wat meer verantwoordelijkheid krijgt. Hij werkt fulltime en veel vrije dagen krijgt hij niet. ‘’Bobby, kan je dit nog even voor mij doen?’’, hoort hij minstens twintig keer per dag. Wat een leuke, goed betaalde baan leek, verandert in een baan met overuren. Verjaardagen moet hij afzeggen, omdat hij simpelweg geen tijd heeft en eerlijk gezegd heeft hij er ook niet zo heel veel zin meer in. De stress neemt zijn leven over en de gezellige Bobby van vroeger verandert in een Bobby die zich niet goed kan concentreren, geen lol meer kan hebben en constant lichamelijke klachten heeft. Maar klagen doet hij niet, want dit is wat hij wilde, toch?

Carlos

Hij is een ladiesman. Elke week heeft hij een date met een ander meisje en nerveus wordt hij niet. Totdat hij een meisje ontmoette die hem sprakeloos achterliet op een feestje. Hij wist haar naam niet, wist niet waar ze woonde. Toch lukte het hem om haar te vinden op Facebook. Na dagenlang staren naar haar profielfoto stuurde hij met trillende handjes een vriendschapsverzoek. Ze accepteerde. En dat was het dan. Geen gesprek, geen like van haar op zijn profielfoto. Hij heeft besloten zelf een berichtje te sturen met de vraag of ze iets met hem wil drinken. Dit was vijf dagen geleden en de chat is nog steeds leeg, hij durft niet. 

Het verschil

Wat Carlos ervaart is gezonde spanning, want natuurlijk is het doodeng om het meisje van je dromen mee uit te vragen. Ondanks de spanning gaat hij nog wel naar feestjes, kan hij met plezier alledaagse dingen doen en haalt hij Bobby na meerdere appjes eindelijk over om te chillen. Toch kan hij gezonde spanning niet zo goed van stress onderscheiden en dat is best normaal. Vaak worden deze twee emoties namelijk als één gezien. 

Met Bobby gaat het dan weer niet zo goed. Hij ervaart echte stress, maar hij durft er niet over te praten. Door deze opgekropte gevoelens heeft hij concentratieproblemen, gaat hij nooit meer uit met zijn vrienden en slaapt hij het liefst de hele dag. Op werk komt hij minder gezellig over en raffelt hij zijn taken af om zo snel mogelijk met alles klaar te zijn. Omdat hij zijn baas niet wil vertellen dat het allemaal te veel wordt, blijft hij maar meer opdrachten krijgen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een burn-out.  

Ervaar jij stress? Praat er met iemand over! Meer lezen over stress? Dat kan hier!

Geschreven door

Anouk Timmer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡