Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit gelooft Cheese from the bacon (of de mol?)

2 maart 2024 · Leestijd 3 min

Vanavond is het zo ver: de halve finale van 'Wie is de mol?'. Is hij nou één van de kandidaten of tóch de mol? Misdaadjournalist Kees van der Spek is in ieder geval een publiekslieveling dit seizoen. Of hij de mol is of niet, boeit ons bij BEAM niet zoveel, wij zijn vooral benieuwd: is Kees nou christen of niet?

Kezus van Nazareth

Dit seizoen van 'Wie is de mol?' speelt zich af in Mexico. Verre reis? Voor Kees geen probleem, reizen is hem met de paplepel in gegoten. Hij werd zelfs geboren in Nazareth. 'Is dat die Nazareth?' hoor ik je denken, jazeker, Kees werd geboren op de plek waar Jezus opgroeide. Zijn vrienden hebben hem hierdoor een speciale bijnaam gegeven: Kezus van Nazareth.

Opvoeding

Reizen is niet het enige wat Kees met de paplepel is ingegoten, ook het geloof speelde een belangrijke rol in zijn opvoeding. In het EO-programma: 'Adieu God?' zegt hij daar het volgende over: 'Ik moest iedere zondag twee keer naar de kerk, wat ik lastig vond, is dat daar veel vragen onbeantwoord bleven. Ik had daar thuis discussies over, ik vind dat er wel antwoorden moeten zijn."

Trauma

Toen Kees veertien jaar was woonde hij met zijn ouders in Suriname, daar maakte hij in een Evangelische gemeente iets mee wat zijn geloof veranderde. "De preek ging over Satan, toen begon er iemand te krijsen, ging staan, viel op de grond en gaf over, daarna begon de dominee die 'Satan' toe te spreken. Verschrikkelijk vond ik dat. Ik was doodsbang dat dat ook met mij zou gebeuren. Dat is wel een traumaatje geweest. Ik neem mijn ouders weinig kwalijk, want ze zijn geweldig, maar wel dat ze dat moment nooit gerelativeerd hebben voor mij."

Ik was doodsbang dat dat ook met mij zou gebeuren

Kees van der Spek

Kerk

Op zijn zeventiende gaat Kees uit huis en raakt zijn geloof langzaam uit beeld. "Ik merkte gewoon dat ik liever andere dingen deed, het was geen harde breuk, voor mijn idee ben ik nooit gestopt met naar de kerk gaan. Als er een mooie cantate dienst (kerkdienst met klassieke muziek) is dan ga ik nog steeds."

Geloof

Op de vraag of Cheese from the bacon christen is? Zegt hij het volgende: "Ik ben niet ongelovig, ik ben een heilige twijfelaar. Dat heilige zit hem in het feit dat ik meer balanceer richting geloven dan niet geloven. Ik denk dat de kans groter is dat er wel een God bestaat dan niet. Misschien heb ik dat toch voor een deel te danken aan mijn ouders."

'De kans groter is dat er wel een God bestaat dan niet'


Interview met BEAM

Nu blijft alleen nog die onbelangrijke (maar o zo belangrijke) vraag over: is Kees de mol of niet? Wij vroegen het hem in een exclusief interview met BEAM. Alles over "Wie is de mol?' en Kees zijn werk lees je in het volgende BEAM magazine die uitkomt op 11 mei. Wil je al eerder weten of Kees de mol is? (Niet dat wij nu het antwoord weten haha) Kijk dan vanavond naar 'Wie is de mol?' om 20.30 op NPO 1.

BEAM Magazine

BEAM Magazine

Het BEAM Magazine staat vol inspirerende verhalen van jongeren, artikelen over geloof, interviews met artiesten, uitdagende columns en interessante artikelen. Benieuwd? Je kunt het magazine gratis aanvragen!

Bestel een gratis proefnummer


Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡