Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DILEMMA: Mag je een croptop aan in de kerk?

12 juli 2022 · Leestijd 4 min

Tijden veranderen en kledingstijlen dus ook. Vroeger was het nog heel normaal om je allermooiste kleren uit de kast te halen als je naar de kerk ging. Nu kun je ook naar veel kerken in een shirt en een spijkerbroek. Gen Z is de generatie van spijkerbroeken met gaten en croptops, maar gaat het te ver als je dat aandoet naar de kerk? We vroegen het op Instagram @eobeam en kregen hele uiteenlopende reacties: “Ik denk dat God evenveel van je houdt als je een croptop aan hebt, of als je een rok aan hebt.”

Uit de poll op onze Instagram story werd al duidelijk dat dit best een lastig onderwerp is. Mag een kerk kledingvoorschriften hebben, moeten we zelf beslissen wat wel of niet kan, of moet alle kleding kunnen?

IMG_3168 2

Bijna gelijkspel! 1450 mensen stemden op ‘ja’ en 1692 stemden ‘nee’. We vroegen jullie om ons te DM’en waarom je ‘ja’ of ‘nee’ had gestemd. Waarom zou een croptop wel of niet mogen in de kerk? Uit de tientallen reacties hebben we er een paar hieronder gezet.

Mag je een croptop aan in de kerk?

Rhode: “Als je toch al croptops draagt in het dagelijks leven, waarom dan niet in de kerk? God ziet ons buiten de kerk ook in croptops, dus dan denk ik dat het in de kerk niet meer uitmaakt.”

"Doe je een croptop aan bij de koning?"

Hanna: “Nee, ik zou dat nooit doen. Als je naar de kerk gaat, ga je naar het huis van de Allerhoogste Koning. Dit is super speciaal. Als je door de koning van Nederland wordt uitgenodigd en het is 35 graden dan doe je ook geen croptop aan, want je hebt te maken met een kledingvoorschrift. En een kerkdienst is een eredienst voor God. Als je dan een croptop aan hebt, kan je mensen aanstoten met je lichaam, ondanks dat dat niet je bedoeling is. Ik zou gewoon lekker een luchtig jurkje of T-shirtje of zo aan doen. En als iemand graag een croptop aan wil, laat diegene dat gewoon doen. Ieder z'n ding, maar ik zou het niet snel doen.”

"God houdt van je in je croptop"

Noemi: “Ik denk dat God evenveel van je houdt als je een croptop aan hebt, of als je een rok aan hebt. Ik vind persoonlijk wel dat het nog een beetje netjes moet zijn, dus niet té kort. Ik denk omdat ik vind dat het nog wel eerbiedig en beleefd moet zijn. Ik ben opgegroeid in een kerk waar je niet per se rokken en hoeden op moet doen, maar waar je gewoon mag dragen wat je wilt. In mijn kerk is het dan meestal nog wel netjes. Dus ik denk ook dat ik er mee opgegroeid ben 😉.”

"Ik wil geen eventuele aandacht trekken"

Anna: “Ik zou het persoonlijk niet aandoen naar de kerk, gewoon om geen eventuele aandacht te trekken. Ik zing ook in de kerk en wij hebben bepaalde kledingstukken die je wel en niet mag dragen zodat de mensen in de kerk volop in aanbidding kunnen en niet afgeleid zijn door de kleding van de band.”

"Come as your are"

Sophie: “Ik vind dat je gewoon mag dragen wat je wilt! Come as you are. Waarom zou je kledingregels nodig hebben in de kerk? Je bent er toch voor God en dan maakt het toch niet uit wat je draagt?”

En nu dan...?

Zoals je hierboven al leest, liggen de meningen heel erg uiteen. We gaan je natuurlijk niet vertellen wat je wel of niet aan mag naar de kerk. Dat is iets wat je met ouders/ verzorgers, vrienden/vriendinnen of je jeugdleider kunt bespreken. Daarbij hebben sommige kerken al duidelijke kledingregels zoals een hoedje of een lange jurk. Denk erover na, praat met anderen en vergeet niet: God houdt van je no matter what.

Kledingvoorschriften in de bijbel: hoe zit het nou?

Lees ook over:

Kledingvoorschriften in de bijbel: hoe zit het nou?

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡