Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kledingvoorschriften in de bijbel: hoe zit het nou?

15 mei 2020 · Leestijd 3 min

Een rok in de kerk, een hoedje tijdens de dienst of het driedelig pak van de dominee. Allemaal kledingstukken die in veel kerken nog heel vanzelfsprekend zijn. Toch vertellen veel jongeren ons dat ze er soms onenigheid over hebben met hun ouders. “Ik voel me onzeker in een rok.” Of dat ze het juist een prachtig gebruik vinden: “Het is mijn eigen keuze om een rok te dragen.” Wij doken de Bijbel in en geven je hier een overzicht van wat er in de Bijbel wordt gezegd over kleding!

In den beginne...

Al in Genesis 3:7 komen we het eerste kledingstuk van de mens tegen. Adam en Eva bonden vijgenbladeren om hun middel, omdat ze bewust werden van hun naaktheid. Verderop - in Genesis 3:21 - lezen we dat God kleren van dierenvellen gaf aan Adam en Eva.

Scrollen we even verder in onze Bijbelapp, dan lezen we in Deuteronomium 22:5 dat een vrouw geen mannenkleding mag dragen en een man geen vrouwenkleding. En zo staan er nog veel meer verwijzingen naar kledingstukken in de Bijbel. Toch kijkt iedereen weer anders tegen deze Bijbelteksten aan. Zo spraken we met Sharon. Zij vertelt over haar keuze om altijd een rok te dragen en hoe ze dit ziet als een uitstraling van haar christelijke geloof.

Het is mijn eigen keuze om een rok te dragen
 

“Ik vind vooral dat ieder daar haar eigen keuze in moet maken. In de Bijbel staat niet ‘Gij zult een rok dragen’. Vanuit onze christelijke en Nederlandse traditie en achtergrond, draag ik mijn rok. Dat is geen verplichting die ik voel. Het is een persoonlijke keuze."

Keuzes

Even terug naar de Bijbel, want naast de regeltjes over je eigen kledingstijl staan er ook verhalen in over de impact van jouw keuzes. Bijvoorbeeld in 2 Samuël 11: 2 waar koning David zich liet verleiden door een vrouw. Marc Verhoeven vertelt op zijn website over de keuzes van David én de vrouw die hij zag.

“Ik weet dat het fout was wat David toen deed, maar ook zij zat fout, omdat ze baadde waar iemand haar kon zien.” Rekening houden in het kiezen van je kleding (of juist geen kleding) vindt hij dus best belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Aan de andere kant: ons lichaam is toch ook door God geschapen? Emily vertelde er in dit interview wat over.

“In mijn kerk mag je alles aan wat je maar wil! Ik geloof dat God iedereen accepteert!”

‘Dit moet je dragen in de kerk’

Volgens boekenschrijver John Bloom is het antwoord simpel: bescheidenheid. Hij vertelt: “Alle kleding – netjes, gewoon, werk, sport, strandkleding, nachtkleding, ondergoed, hoofddeksels of wat voor kleding dat ook – kan slecht zijn. Maar als we ons kleden met bescheidenheid, als we iemand anders net zo belangrijk vinden als onszelf en rekening houden met elkaar, dan maakt het niet uit hoe we ons kleden, dan eren en lijken we op Jezus.”

Wat vind jij: moeten we de kledingregels uit de bijbel strikt volgen of maakt het niet uit wat we dragen? Stuur ons een berichtje op Instagram!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡