Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Diede (13) maakt haar eigen Kerst galajurk: "Helemaal vlekkeloos ging het niet"

22 december 2021 · Leestijd 3 min

Yes, kerstvakantie! Lekker uitslapen tot twee, de hele dag Fifa spelen en Netflix uitspelen. Nou, de vakantie van Diede ziet er iets anders uit. Zij is te vinden achter een naaimachine waar ze haar eigen kerstgalajurk maakt. Ze legt jou van begin tot eind uit hoe ze dat doet. Diede: “In het begin was de jurk te groot”.

“Ik heb leren naaien van mijn moeder en zij heeft het weer van Beppe (oma in het Fries) geleerd. Vroeger maakte mijn moeder wel eens jurkjes of pyjama’s voor mij. We zijn toen een keer samen aan de slag gegaan met een zomerjas en daardoor kreeg ik de smaak te pakken. Ik maak zelf wel eens kleinere dingen zoals toilettasjes, maar kleding maken is echt wel andere koek. Het is veel moeilijker dan je denkt, dus daarom doe ik dat samen met mijn moeder.”

De perfecte stof

Diede is regelmatig te vinden in een stoffenwinkel, waar haar oog een tijd geleden viel op een mooie galajurk stof. “Toen mijn school aankondigde dat er een kerstgala zou komen, dacht ik gelijk aan die stof en besloot om samen met mijn moeder een eigen jurk te maken voor het gala.” Ze stapten de auto in en kochten de rol stof die Diede al weken in haar hoofd had.

knoop ens tof

Een complex stuk papier

Een stuk stof is nog geen jurk, daar zitten nog tientallen stappen tussen. “Op speciale sites kun je naaipatronen bestellen. Die krijg je dan als PDF en uitgeprint thuis. Het zijn eigenlijk veel papieren met lijnen die de onderdelen van de jurk zijn. Je knipt ze uit en zet ze in elkaar. Hetzelfde doe je dan met de stof. Helemaal vlekkeloos gaat het nooit. Soms moesten er dingen opnieuw en in het begin was de jurk eigenlijk te groot, maar dat is inmiddels opgelost. Dan nog even de rits erin, kant eraan en klaar ben je.”

papier

Lockdown Kerst

Helaas kon het kerstgala door de harde lockdown niet meer doorgaan, maar Diede heeft een oplossing. “Vrijdag heb ik een kerstdiner bij een vriendinnetje, dus dan kan ik alsnog de jurk aan.” En wie weet, als ze niet te veel groeit, kan hij volgende kerst gewoon weer uit de kerst worden getrokken.

Carliene (20) is zichzelf in kleur: "Kleur is het tegengeluid voor mijn donkere, depressieve periode"

Lees ook over:

Carliene (20) is zichzelf in kleur: "Kleur is het tegengeluid voor mijn donkere, depressieve periode"

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡