Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze Bijbelfiguren voelden zich intens eenzaam

28 november 2017 · Leestijd 5 min

Eenzaamheid is van alle tijden. Punt. Hoe we dat weten? 2000+ jaar geleden hadden veel mannen en vrouwen hier al last van. Hier voorbeelden van pijnlijke, eenzame situaties die in de Bijbel beschreven worden.

Adam: enige man op de wereld

We beginnen bij het begin: De mens was de kers op de taart van Gods schepping. Dit is geen menselijke arrogantie, maar dit lees ik terug in het Bijbelboek Genesis. De (onbekende) schrijver van het boek eindigt elke scheppingsdag met de woorden: ‘En God zag dat het goed was.’ Tot de dag waarop God iets schept wat op hem lijkt: de mens. Dan eindigt de dag met de woorden: ‘God zag dat het zeer goed was.’ De kers op de taart dus.

Toch was het nog niet helemaal af. God zag namelijk dat het niet goed was voor de mens om alleen te zijn. Adam leefde in het paradijs, had een direct lijntje met God en kon alles doen wat hij maar wilde, toch was hij eenzaam. Op het moment dat God een vrouw maakt en Adam haar voor het eerst ziet, zingt en schreeuwt hij het uit: “EINDELIJK!”

Lea: altijd op de tweede plek

Ik weet nog wel dat het verhaal van Jacob, Lea en Rachel mij ontzettend boeide als kind. Je zou maar 7 jaar bij je soon-to-be schoonvader werken voordat je zijn dochter mag trouwen en vervolgens bedrogen worden en de verkeerde dochter trouwen. Nadat je hier van bij bent gekomen, ontdek je dat je schoonvader helemaal niet zo aardig is, want hij laat je zonder pardon nóg een keer 7 jaar werken voordat je de dochter mag trouwen waar je in eerste instantie ontzettend verliefd op bent geworden. (Serieus waar, lees maar) Tuurlijk bewonderen we hier allemaal Jacob voor zijn harde werk, toewijding en discipline, maar heb je ooit bedacht hoe Lea zich gevoeld moet hebben?

Ze is getrouwd met een man die haar nooit op de eerste plaats zal zetten. Ik kan me voorstellen dat de verliefde blikken tussen haar jongere zusje Rachel en haar man Jacob haar een intens gevoel van eenzaamheid hebben bezorgd. Uiteindelijk wordt ze een heel aantal keer zwanger en geeft ze Jacob veel kinderen, wat in die tijd status gaf. Toch is dit ook niet goed genoeg, want op het moment dat Rachel ‘eindelijk’ een kind baart, is Jacob daar duidelijk veel gelukkiger mee. Au, au, au.

David: bedrogen door zijn eigen kind

David heeft nogal wat meegemaakt in zijn leven en hij neemt jou en mij hier helemaal in mee door alle emotionele gedichten en liedjes die hij over veel verschillende situaties schreef. Er zijn er ontzettend veel bewaard gebleven die we tegenwoordig lezen (en in sommige kerken zingen) als de Psalmen.

Op een gegeven moment zit koning David diep in de put. Zijn eigen zoon heeft het volk tegen hem opgezet met de pijnlijkste leugen die hij maar kon bedenken: God zou hem verlaten hebben en David niet meer genadig zijn. Hij moet zijn paleis en familie ontvluchten en schreeuwt het in zijn eenzaamheid uit naar God: “Keer u tot mij en wees mij genadig, ik ben alleen en ellendig. Mijn hart is vol angst, bevrijd mij uit mijn benauwenis.” (Psalm 25: 16)

Jezus: door alles en iedereen verlaten

Onze God die mens werd: Jezus Christus. Hij koos ervoor om mens te worden zoals wij en dat maakt dat Hij ook koos voor eenzaamheid. In zijn leven op aarde zijn twee duidelijke momenten waar de eenzaamheid vanaf druipt:

Het eerste moment is in de tuin van Getsemane. Hij licht zijn drie beste vrienden nota bene in over het feit dat Hij nog nooit zo bang en alleen is geweest en toch lukt het de vrienden niet om wakker te blijven en voor hem te bidden. Niet één keer, niet twee keer, maar tot drie keer toe treft Hij ze slapend aan terwijl Hij de zwaarste nacht van zijn leven doormaakt. Helemaal alleen.

Het tweede moment is aan het kruis op Golgotha. Jezus is God, dus Hij is altijd deel geweest van de drie-eenheid: Vader, Zoon en Geest. Op het moment dat Hij al onze zonden op zich neemt aan het kruis, wordt deze altijd al bestaande verbinding verbroken. Jezus heeft het altijd vol liefde en vreugde over zijn Vader, maar aan het kruis schreeuwt hij uit: “Mijn God, mijn God, waarom heeft U mij verlaten?” Hij is totaal alleen, de Vader laat de straf volledig op hem neerkomen.

Het goede nieuws: Jezus heeft nooit iets verkeerd gedaan, dus Hij kon deze straf uiteindelijk uitschakelen en vrijheid geven aan iedereen die dit wil ontvangen. Hij ging door intense eenzaamheid heen, om jou aan te kunnen bieden altijd aan je zij te staan als voor jou deze periode aanbreekt. Je bent niet alleen.

Deze week gaat het bij BEAM over eenzaamheid. Laat ons weten wat je ervan vindt door te mailen (beamredactie@eo.nl) of te appen (0683673700). Groetjes!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡