Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze 7 Bijbelweetjes kende jij nog niet

9 juni 2021 Leestijd 3 min

De Bijbel is het meest gelezen boek ter wereld. Grote kans dat je dit wel wist. Maar heb je d茅ze feitjes over de Bijbel weleens gehoord? Gooi ze in de strijd bij de jeugdavond van jouw kerk of tijdens de godsdienstles!

1. Kleinste Bijbel ooit

Met speciale lasertechnieken heeft een bedrijf in Israël de Jerusalem Nano Bible ontwikkeld: een mini-chipje met het complete Oude- of Nieuwe Testament erin gegraveerd. Je hebt wel een elektronische microscoop nodig om het te kunnen lezen, want deze Bijbel is maar 5 bij 5 millimeter groot!  

2. Met gevaar voor eigen lezen...

Online een Bijbel bestellen is megahandig, maar sinds 2018 is dit verboden in China! De overheid heeft alle Bijbels uit de schappen gehaald van internetboekwinkels. Niet cool.  

3. Wereldrecord

In 2012 hebben maar liefst 931 mensen op de Dominicaanse Republiek 1000 uur en 5 seconden achter elkaar gelezen! Hier hebben ze anderhalve maand over gedaan. De deelnemers mochten kiezen tussen de Bijbel of de Grondwet: allebei superdik natuurlijk!  

4. Pelejoe-wattes?

Het langste woord in de Bijbel is de profetische naam Pele-joez-el-gibbor-Abi-ad-sar-shalom. De naam wordt vaak vertaald en daarom is dit record heel onbekend. Het betekent iets in de trant van "Wonderbare Raadsman is God de Almachtige, de Eeuwige Vader, de Vredevorst’’.  

5. Gij zult niet stelen

De Bijbel is het meest verkochte, maar ook meest gestolen boek ooit! Die dieven moeten de Tien Geboden nog eens even goed lezen… 

6. Blablabla

De Bijbel is lekker internationaal, want de schrijvers kwamen uit Europa, Azië én Afrika. De originele talen van de Bijbel zijn Grieks, Aramees en Hebreeuws. 

7. Last van verveling?

Let’s go lezen! Het kost in totaal 74 uur en 28 minuten om de hele Bijbel in één ruk uit te lezen. Stille tijd voor professionals, dus! 

Bronnen: Jerusalem Nano Bible, Reformatorisch Dagblad, Guinness World Records, New York Times 

Lees ook: TIJDLIJN | Zo ontstond de Bijbel

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕