Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DE WERELD VERGAAT. Of niet?

11 april 2023 · Leestijd 4 min

‘Het einde is begonnen. Blijft u straks achter?’ Een confronterende vraag die dagelijks aan mij wordt gesteld. En nee, ik heb geen strenggelovige moeder die mij wekt met zulke vragen (gelukkig maar); het staat metersgroot op billboards in heel Nederland! Ondanks dat ik al gelovig ben, raak ik toch elke keer in paniek als ik de borden lees. Ik wil helemaal niet achterblijven! Lees verder voor drie eindtijd-voorspellingen én of jij je zorgen moet maken!

Het einde der tijden

“De Mensenzoon (Jezus) zal onverwacht komen. Niemand weet precies wanneer dat gaat gebeuren.” Nog net niet dik gedrukt staat dit in de Bijbel geschreven; en toch proberen mensen al eeuwenlang het einde der tijden te voorspellen. Door de geschiedenis heen zijn er tientallen voorbeelden te vinden van mensen die overtuigd waren dat Jezus op die-en-die-datum terug zou komen. Ze verkochten al hun spullen en sommigen gingen zelfs naakt rondlopen, in afwachting van Zijn wederkomst… die vervolgens niet kwam.

Hieronder staan wat voorbeelden van gebeurtenissen die het einde hadden moeten zijn.

De Grote Teleurstelling

William Miller was een Amerikaanse predikant (dominee); hij was ervan overtuigd dat er teksten in de Bijbel staan die de terugkomst van Jezus voorspellen. In het Bijbelboek Daniël staat bijvoorbeeld geschreven dat het ‘nog 2300 dagen en nachten zou duren, voor de tempel weer gebruikt mag worden’. William geloofde dat elke dag voor een jaar stond, en na wat rekenwerk concludeerde hij dat Christus op 22 oktober 1844 terug zou komen. Hij publiceerde dit in een populair blad en kreeg wereldwijd duizenden volgelingen, totdat… het akelig stil bleef. Nadat de ‘deadline’ voorbij was werd Miller uit de kerk gezet, samen met tienduizend van zijn volgelingen.

Millerite-journal-610x528

Millers publicatie

De Maya's

Dit volk uit noordelijk Centraal-Amerika brengt al eeuwenlang mysterieuze verhalen met zich mee. Nog voordat ze in de vijftiende eeuw ‘ontdekt’ waren door Columbus, hadden ze al hun eigen schrift en maakten ze eigen kalenders. Anders dan de onze, waren hun kalenders ‘eindig’. Dat betekent dat ze op een bepaald moment afgelopen waren. De laatste keer was op 21 december 2012: vele mensen geloofden dat onze aarde zou worden overspoeld met tsunami’s, meteorieten, kernrampen of zonnestormen. Spoiler: we leven nog.

21 mei

Harold Camping was voorzitter van de Family Radio Christian network. Hij investeerde meer dan honderd miljoen dollar in een campagne die zei dat de wereld op 21 mei 2011 ten einde zou komen. Velen die hem geloofden verkochten hun spullen en namen ontslag. Op 21 mei bleef het muisstil, maar Harold hield stug vol dat hij gelijk had. De dag na ‘het einde’ kwam hij met dit filmpje naar buiten waarin hij een nieuwe voorspelling maakte. Een paar dagen voor die nieuwe datum vertelde Camping dat hij het eigenlijk ook allemaal niet zeker wist. Inmiddels is hij overleden.

shutterstock_77676592

Een volgeling van Harold Camping probeert op 21 mei de pers uit te leggen waarom de wereld niet is vergaan

Moet jij je zorgen maken?

Wij gaan hier niet alle tekenen uit de Bijbel ontleden om jou te vertellen dat het einde nabij is. We gaan je ook niet liefkozend vertellen dat je je helemaal geen zorgen hoeft te maken. “De Mensenzoon (Jezus) zal onverwacht komen. Niemand weet precies wanneer dat gaat gebeuren.” Het volgende geven we je wél graag mee: leef elke dag met de verwachting dat morgen beter zal zijn, en ondertussen mag je uitkijken naar Zijn wederkomst. Of zoals Luther het eens zei:

“Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, dan zou ik vandaag nog een appelboompje planten!”

Maarten Luther

Rebekka: 'Ik vind het geruststellend dat ik morgen dood kan gaan'

Lees ook over:

Rebekka: 'Ik vind het geruststellend dat ik morgen dood kan gaan'

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡