Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Ongelooflijke Podcast met Ben Tiggelaar: “We hebben snel een mening over homoseksualiteit”

11 september 2020 · Leestijd 3 min

In De Ongelooflijke Podcast spreekt journalist David Boogerd met Theoloog des Vaderlands Stefan Paas met verschillende spraakmakende gasten over geloof in een steeds ongeloviger Nederland. In deze aflevering spreken zij met gedragswetenschapper, spreker en schrijver Ben Tiggelaar over burn-outs, werk en identiteit.

In aflevering dertien van De Ongelooflijke Podcast staan David Boogerd, Stefan Paas en Ben Tiggelaar stil bij de grote dilemma’s van het leven. Ze praten onder andere over wat het zegt over de samenleving dat burn-out klachten – ook onder jongeren – steeds vaker voorkomen. Het gaat over de prestatiemaatschappij van tegenwoordig en hoe deze meer onze identiteit lijkt te bepalen dan het geloof doet. Daarover legt Paas uit: “Jongeren groeien op met onrealistische verwachtingen van zichzelf, waardoor ook steeds meer jongeren te maken krijgen met een burn-out”

Stefan Paas: “Ik heb het gevoel dat ik interessant moet zijn voor anderen, anders ben ik niet boeiend genoeg.” Hij legt uit dat we leven in een tijd waarin we druk ervaren om te presteren en ons druk maken over hoe anderen over onszelf denken. De mannen bespreken dat we soms geen zingeving meer kunnen vinden op de plekken waarvan we dat verwachten, zoals de kerk, of geloof; als dat het geval is, zoekt de mens zingeving op de plek waar we zijn, waar licht is, zoals op het werk of op je opleiding.

Ook wordt er gesproken over hoe de kerk soms belastend kan zijn. Niet Jezus, maar de kerk als instantie en de mensen die daar werkzaam zijn. Een religie of de kerk kan veel regels hebben waaraan je je moet aanpassen, waardoor we soms niet weten hoe onze identiteit eruit mag zien, terwijl identiteit zo belangrijk is, vooral in deze tijd. Ze nemen homoseksualiteit als voorbeeld: “We moeten ons als christenen veel beter realiseren dat er veel te makkelijk dingen worden gezegd over homoseksualiteit.”

Een podcast over God als bron van kracht die we nodig hebben en over zingeving, gemeenschap en routines. Beluister hem hier:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: Visie

Burn-outs komen tegenwoordig vaak voor bij jongeren. Check hier het verhaal van Henrike over hoe zij tot geloof kwam middenin haar burn-out.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡