Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De NBV21 is er! Maar wat is er nou precies veranderd?

13 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Misschien heb je het al gehoord: de Nieuwe Bijbelvertaling van de 21e eeuw (NBV21) is uit! De bestaande NBV is aangepast en verbeterd waar nodig. Vanmiddag werd hij uitgereikt aan de koning en aan de kerken. Maar wat is er nou precies veranderd in deze nieuwe vertaling? De meest opvallende punten lichten wij even voor je uit.

Hoofdletters

De hoofdletters zijn weer terug. Huh? Is die oude vertaling zo oud dat ze nog geen hoofdletters gebruikten? Nee, het gaat over hoofdletters van woorden die verwijzen naar God. Wat in de NBV ‘hij’, ‘u’ en ‘hem’ was, is in de NBV21 weer ‘Hij’, ‘U’ en ‘Hem’. Veel mensen vonden het belangrijk dat dit weer terug ingevoerd werd, omdat het de eerbied naar God laat zien. Anderen vonden het juist beter zonder hoofdletter, omdat zij vinden dat het ervoor zorgt dat mensen God als alleen maar mannelijk zouden zien.

Up-to-date

Er zijn in de NBV21 nieuwe wetenschappelijke inzichten gebruikt. Zo werd in een bijbeltekst drank veranderd naar bier, omdat ontdekt werd dat dat vroeger ook al gedronken werd. Kijk hier maar naar deze tekst uit Micha 2:11:

Als er iemand was die niets dan wind en valse leugens verspreidt en profeteert: ‘Ik zie wijn en drank,’ dan zou dat voor dit volk de ware profeet zijn! (NBV)

Als iemand wind en valse leugens verspreidde en profeteerde: ‘Ik zie voor jullie wijn en bier,’ dan zou hij voor dit volk de ware profeet zijn! (NBV21)

Less is more

In de vorige NBV werd er nog wel eens wat ingevuld, wat er eigenlijk niet echt staat. In de NBV21 is echt geprobeerd om zo dicht mogelijk bij de bron, dus bij het oude Hebreeuws, Grieks of Aramees, te blijven.

Andere punten

De makers van de NBV21 hebben er daarnaast extra goed opgelet dat de vertaling echt één geheel werd. Woorden die met elkaar te maken hebben zijn vaker gebruikt en daardoor is het makkelijker om de rode draad te zien.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: NBV21

Geschreven door

Lotte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡