De Nashville-verklaring: wat is het en wat vindt BEAM ervan?
Je hebt het hoogstwaarschijnlijk wel voorbij zien komen op social media: de Nashville-verklaring. Een document waarin ingewikkelde uitspraken worden gedaan over (homo)seksualiteit en transgenders. Maar wat staat er precies in deze verklaring, en wie zijn de schrijvers? En waarom werd het geschreven?
Nashville?
Ineens was het in het nieuws: het anti-lhbti-pamflet, zoals de NOS het omschrijft. Toch is het document al in 2017 opgesteld. En zoals de naam doet vermoeden, gebeurde dit in de Amerikaanse stad Nashville.
Wie schreef de verklaring en waarom?
In Nashville is de definitieve, Amerikaanse versie van de verklaring afgerond door The Council on Biblical Manhood and Womanhood: een groep christenen die zich buigt over genderissues in de kerk, het geloof en het (christelijk) gezin. De Nashville-verklaring is geschreven omdat de schrijvers vinden dat mensen niet meer weten wat Gods bedoeling is met ‘het mensenleven’. Ze stellen dat veel mensen mannelijkheid en vrouwelijkheid en seksualiteit niet meer zien als iets dat is gemaakt door God, maar zelf in te vullen valt. De schrijvers zijn van mening dat ze met de verklaring Gods visie op seksualiteit laten zien. Ze hopen met het document de kerk tot hulp te zijn.
Inmiddels is de verklaring dus ook vertaald naar het Nederlands. Je leest hem hier. Veel (bekende) predikanten, voorgangers en politici hebben hun handtekening eronder gezet. Dit zijn vooral mensen uit 'orthodoxe' oftewel 'strenggelovige' kerken. Denk bijvoorbeeld aan SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en baptistenpredikant Orlando Bottenbley. En dan nu de grote vraag:
Wat staat er in de Nashville-verklaring?
De verklaring telt 14 overtuigingen, die artikelen worden genoemd. In elk artikel staat zowel een bevestiging als een ontkenning. Kijk bijvoorbeeld eens naar artikel 10:
WIJ BEVESTIGEN dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren. Wie deze wel goedkeurt wijkt fundamenteel af van de standvastigheid die van christenen verwacht mag worden en van het getuigenis waartoe zij geroepen zijn
WIJ ONTKENNEN dat de goedkeuring van homoseksuele onreinheid of transgenderisme een moreel neutrale zaak is, waartoe getrouwe christenen onderling van mening mogen verschillen
Het document heeft als ondertitel ‘Een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit’. Dat is dus de kern van de 14 artikelen. De auteurs vinden dat de verklaring de visie zou moeten zijn van ‘Bijbelgetrouwe christenen’. Ze wijzen homoseksuele relaties en transgenders af. Volgens de schrijvers en ondertekenaars is het een zonde om deze vormen van seksualiteit goed te keuren en mogen christenen hierover niet van mening verschillen. De verklaring zegt dat homoseksuelen en mensen die worstelen met hun genderidentiteit wél welkom zijn in de kerk en dat – dankzij Gods genade – hun zondige verlangens 'gedood' kunnen worden.
Wat vindt (christelijk) Nederland van de verklaring?
Veel media zijn erg geschokt door de Nashville-verklaring. De discussie laait hoog op. Waar SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zich kan vinden in de verklaring, is zijn collega van de ChristenUnie – Gert-Jan Segers – erop tegen. ‘Ik ben bang dat het gesprek over geloof en homoseksualiteit niet gediend is met deze verklaring,’ schrijft Segers op Facebook. Ook Willem Smouter – voorzitter van de EO – laat duidelijk merken het niet eens te zijn met de verklaring:
Een andere tegenstander is zanger Matthijn Buwalda:
Matthijs Vlaardingerbroek – christelijk schrijver en spreker – schrijft dat hij zich schaamt “omdat deze verklaring komt in de naam van het christelijk geloof, waar ik deel van ben…” En: “Ik schaam mij, omdat zij hiermee bewust deze broeders en zusters weer terug de kast injagen…”
En wat vindt BEAM van deze verklaring?
Wij zijn niet gevraagd om dit te ondertekenen en zouden dat ook nooit doen. Wat ons betreft sluit de Nashville-verklaring alleen maar mensen buiten. Of je hetero, homo of transgender bent, bij God ben je áltijd welkom. We begrijpen dat er in kerken verschillend gedacht wordt over bijvoorbeeld het homohuwelijk, we zijn het nu eenmaal niet over alles eens. Maar er is één ding waarover we bij BEAM niet willen discussiëren: God is liefde en gooit voor niemand de (kast)deur dicht. Nooit.
Wat vinden christelijke LHBT-jongeren eigenlijk van de Nashville-verklaring? Je leest het hier!
Bronnen: NOS, Tennessean
Geschreven door
Marlieke