Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"De grootste kerk in Opheusden heeft 2850 stoeltjes"

1 juli 2019 · Leestijd 3 min

Om de zomer te vieren hoef je niet per se het buitenland op te zoeken, want ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar ons landje af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg, maar City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. Na Staphorst en Barneveld is het nu de eer aan Opheusden!

Laanboomcentrum van Europa

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Opheusden is hét laanboomcentrum van Europa, in combinatie met de zuivere prediking in dit dorp heeft dat geleid tot een meer dan uitstekende luchtkwaliteit. Tijd om de smog van de grote stad te ontvluchten dus. Opheusden, here we come!

Altijd wel een plekje vrij in de kerk, ook als je veel te laat bent

Naast het grote aantallen laanbomen is er nog iets in grote aantallen aanwezig: zitplaatsen in de kerken. De grootste kerk naar zitplaatsen gerekend is de GGiN met 2850 stoeltjes. Dus mocht er geen plek zijn in je eigen dorp, Opheusden is the place to church!

Once you go black...

Waar men in de Europese vakantieperiode het fenomeen Zwarte Zaterdag kent, is de Zwarte Zondag een wekelijks terugkerend verschijnsel in Opheusden. Dit uit zich niet alleen in het verkeer, maar ook in de kledin. Naast de GGiN zijn er namelijk nog twee grote kerken: de plaatselijke gereformeerde gemeente en de hersteld hervormde kerk (en een Moluks Evangelische Kerk). Dit heeft ertoe geleid dat de kerken op verschillende tijdstippen starten (maar soms alsnog gelijk eindigen...) om filevorming te voorkomen. 

Grebbeberg

Opheusden - bekend van de Grebbeberg

Ontspannen is in Opheusden prima te doen: het is heerlijk fietsen over de dijk langs de rivier de Rijn. Met uitzicht over de uiterwaarden en op de Grebbeberg ben je direct gelukkig. En ben je de weg kwijt, dan oriënteer je je gewoon op een kerktoren. Waarom Google Maps als je de Biblebelt hebt?

Gevechtsgebied

Fietsend over de dijk richting Kesteren/Rhenen kom je langs Hoornwerk de Spees. Dit is een uitloper van de aan de overkant gelegen Grebbelinie, bekend van de Tweede Wereldoorlog. Ook de Fransen en de Romeinen hebben hier al militaire activiteiten ondernomen. https://www.grebbelinie.nl/page/spees

Opheusden van boven

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Honger?

Op dezelfde route ligt een prima restaurant waar je wat kunt eten: Veerhuis. Dit restaurant vind je in het hart van de Betuwe, langs de Rijn.

Woon jij misschien op de Biblebelt en wil je alle hotspots van je woonplaats met ons delen? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl.

Met dank aan: Martjan de Bruin

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡