Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De eerste keer naar de kerk: gaaf of gek?

20 april 2017 Leestijd 3 min

De meeste christenen zijn mensen die al jaren trouw naar de kerk gaan. Van jongs af aan hebben ze meegekregen hoe kerkdiensten werken, waarom er een dominee nodig is, wat voor muziek er is, wanneer je gaat staan en zitten, en of je je handen in de lucht gooit. Wat nou als je die opleiding nooit hebt gehad en je komt dan voor het eerst in een kerk? Hoe komt een dienst dan over?

Narelle

Narelle (23) bezocht voor het eerst een baptistengemeente. De dienst waar ze was duurde anderhalf uur. Er was een band en een spreker. Wat vond je er van?
Ik vond het toen een echte verrassing. Ik was wel eens met mijn oma naar een Christelijk Gereformeerde kerk geweest, maar die taal begreep ik niet echt. Toen ik (op veel latere leeftijd) in een Baptistengemeente kwam, wist ik niet wat ik zag. Alles was zo vrolijk en bemoedigend, en de mensen zo gastvrij. Het was een fijne eerste ervaring met een kerk. Wat is je het meest bijgebleven?
Vooral de muziek denk ik. Ik had nog nooit meegemaakt dat kerkmuziek klonk zoals muziek uit de top 40. Wat zou je zeggen tegen anderen die voor het eerst gaan?
Ik zou zeggen: probeer er open in te gaan. Zet die dienst je vooroordelen opzij en geef de mensen in de kerk de kans om tot je door te dringen. Pas dan kun je er een legitieme mening over vormen. Peter
Peter (21) ging voor het eerst naar een dienst van een gereformeerde gemeente. De dienst duurde anderhalf uur en er was een orgel en een dominee.  Wat vond je er van?
Ik vond het erg langdradig. Sowieso moest ik erg wennen aan de sobere sfeer die er hing. Ergens was dat ook wel weer mooi, maar het lag mij niet zo. De dominee praatte wat mij betreft ook wat te lang. Wat is je het meest bijgebleven?
De sfeer. Mensen waren in de hal erg vrolijk en aan het kletsen, maar in de kerkzaal zag je daar weinig van terug. Toen ik later weer mensen in de hal sprak waren ze weer heel vrolijk, dat vond ik best een gek contrast. Wat zou je zeggen tegen anderen die voor het eerst gaan?
Als je voor het eerst naar een kerk gaat, laat je dan tippen door een christelijke vriend of vriendin. Ik ging er blind heen en deze soort dienst paste niet echt bij mij. Alouchca
Alouchca (20) ging ook voor het eerst naar een dienst van een baptistengemeente. Deze dienst duurde 2 uur en ook hier was een band en een spreker. Wat vond je er van?
Eerst heel gek, allemaal mensen met hun handen in de lucht en ik vond het heel langdradig. Waarschijnlijk omdat ik nog geen idee had wat ik aan het doen was. Wat is je het meest bijgebleven?
De band. Ik vond de opwekkingnummers direct heel tof en was erg verbaasd dat er zo'n toffe band in een kerk speelde. Wat zou je zeggen tegen anderen die voor het eerst gaan?
Ga vaker, de eerste keer lijkt het misschien heel bizar en onwennig, maar je kunt er pas van genieten als je er zelf betekenis aan geeft. Wat zijn jouw beste, gezelligste of gekste kerkervaringen? Mail het naar beamredactie@eo.nl

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕