Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De braillebijbel is 2 meter lang en 40 kilo zwaar!

3 januari 2018 Leestijd 2 min

Voor de een is de bijbel wat makkelijker te lezen dan voor anderen. Natuurlijk bestaan er genoeg voorgelezen bijbels en is er een wilde vari毛teit aan verschillende stemmen, maar wat als je als blinde of slechtziende zelf de bijbel wilt lezen? Dan is een speciale braille bijbel: meer dan 50 verschillende mappen, die samen 40 kilo wegen en opgestapeld 2 meter hoog zijn. WOW!

Wereld brailledag

Vandaag is het wereld brailledag! Op deze dag in 1809 werd in Frankrijk Louis Braille geboren. Op driejarige leeftijd verloor hij een oog bij een ongeluk in zijn vaders werkplaats. Daarna verloor hij ook zijn zicht in zijn andere oog omdat hij ziek werd. Superbalen, maar Louis liet het daar niet bij zitten. Hij ging naar school en ergerde zich heel erg aan het feit dat zijn boeken zo zwaar waren. Het blindenschrift wat op dat moment populair was werd namelijk geschreven op hout of op steen (dus jij mag niet zeuren over je zware bioboek). Dit kan anders, dacht Louis, en al op zijn vijftiende begon hij met het ontwikkelen van het brailleschrift. 

Pas in de jaren '50 van de twintigste eeuw is er begonnen met het vertalen van de Bijbel in braille en is op dit moment in iets meer dan 40 talen vertaald. 

Braille_pagina

BEAM in braille

Het CBB zorgt er ook altijd voor dat het BEAM-magazine wordt vertaald in braille. Hoe vet is dat! 

Braille_tijdschrift

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕