Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De blauwe vinkjes van Whatsapp: love 'em or hate 'em

21 maart 2018 · Leestijd 3 min

We maken ruzie via WhatsApp en zeggen welterusten. We vragen of het eten al klaar is en vertellen onze diepste geheimen. We spreken misschien zelfs meer via onze vingers dan met onze mond. Dit doen we met afkortingen, emoticons, perfecte timing en ‘nietszeggende’ woorden. In deze rubriek helpt BEAM je de ongeschreven regels van WhatsApp te begrijpen.

In het offline leven kunnen we elkaar aankijken. Emoties aflezen. Peilen of onze boodschap aankomt. Online is dat wat lastiger. Dat moeten de makers van Whatsapp ook hebben gedacht, een paar jaar geleden. Ineens waren daar de beruchte blauwe vinkjes. Nee, niet het soort dat bij hitte van het dak valt. Maar de variant die je vertelt of jouw berichtjes daadwerkelijk ontvangen en gelezen zijn. Een perfecte oplossing, zou je denken! Toch hebben veel mensen een haat-liefde verhouding met de blauwe symbooltjes en wel om deze redenen. Herkenbaar?

Deadlines

blauwe_vinkjes_deadline

De blauwe vinkjes maken van het WhatsApp-gesprek een thriller. Er MOET leven zijn aan de andere kant van de lijn, want de vinkjes kleuren blauw. Waarom reageert ze niet?! De minuten tikken weg en dan… worden je kaartjes weggekaapt. Zucht, dan maar weer opnieuw in de digitale wachtrij liggen.

(Gelukkig zijn kaartjes voor de EO-Jongerendag zo gekocht. Heb jij ze al in huis?)

Don't leave me hanging...

Blauwtje_lopen_whatsapp

Nadat jullie het erover eens zijn dat date 1 een succes was, durf jij een tweede voor te stellen. Maar dan… blijft het stil. Oh help. Dit wordt pijnlijk. Of gênant. VERLOS ME EN REAGEER!  

Sluiproute

whatsapp_geen_blauwe_vinkjes

“Het vinkje is niet blauw, dus laat ik nog maar even geduld hebben.” Met deze gedachte stel je jezelf gerust. Maar wacht eens… Ze was een minuut geleden wél online! Negeert ze je? Of zou ze speciaal haar wifi hebben uitgezet om dit berichtje incognito te kunnen lezen?

Appers die op dit punt zijn aanbeland, wijzigen meestal hun instellingen. Vaarwel, blauwe vinkjes. In groepschats is jouw gesprekspartner luid en duidelijk aanwezig, maar voor jou blijft het stil aan de overkant. Ze zeggen toch: spreken is zilver, zwijgen is goud? Het lijkt erop dat we daar iets aan moeten toevoegen: luisteren is blauw.

Poëzie

Redacteur Bas schreef ooit een gedicht over de blauwe vinkjes:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De macht van het symbooltje is groot. Maar laat je niet door deze blauwe luistervink beheersen. Heb je iemand echt NU nodig? De beller is veel sneller! Maak dan direct even een afspraak om elkaar te zien. Face to face is de kans kleiner dat je een blauwtje loopt :)

Loop jij ook tegen ongeschreven WhatsAppregels aan die wij eens onder de loep moeten nemen? Laat het weten en app ons op 0683673700.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡